{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tone srebrnjaka i zlatnika vraćene u Španiju

F
FENA
25.2.2012. u 21:30
0
14
Tone srebrnjaka i zlatnika vraćene u Španiju
0
Tone srebrnjaka i zlatnika vraćene u Španiju
Perbačeno 17 tona srebrnjaka i zlatnika
Više tona zlatnika i srebrnjaka vraćeno je u Španiju iz španskog broda, potonulog 1804., koji su prije nekoliko godina pronašli istraživači američke kompanije za duboka pomorska istraživanja.
Prebačeno je 17 tona srebrnjaka i zlatnika iz potopljene španske fregate u petak iz Floride u dva vojna transporta aviona u matičnu zemlju, pošto su pronalazači izgubili pravo na vlasništvo.

Avioni su poletjeli iz Vazduhoplovne vojne bazi na Floridi sa 594.000 srebrnih novčića i drugih antikviteta iz fregate koje su u Sjedinjene Američke Države dopremili pronalazači iz kompanije Odyssey Marine Exploration u maju 2007. godine.

Time se završava petogodišnja pravna bitka između kompanije sa sjedištem na Floridi i države Španije oko blaga iz potopljene fregate Nuestra Señora de las Mercedes koje se smatra najvrednijim podvodnim otkrićem u historiji, navodi AFP.

AFP podsjeća da su britanski vojni brodovi potopili španski brod nedaleko od obale Portugala, u blizini moreuza Gibraltar u bici u oktobru 1804. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: