Platina vrijedna milijarde dolara
0

Na brodu iz Drugog svjetskog rata pronađeno blago

Sarajevo-x.com
Lovac na blago Greg Brooks tvrdi da je otkrio olupinu broda iz Drugog svjetskog rata punu platine koja sada vrijedi tri milijarde dolara.

Greg, koji radi za Sub Sea Research kaže da se olupina nalazi 80 kilometara od atlantske obale SAD-a , a brod je potonuo 1942.

Port Nicholson je britanski trgovački brod koji su napali Nijemci, a na kojem je poginulo šest osoba.

Međutim, postoje i oni koji su skeptični kada su u pitanju tvrdnje da na olupini broda ima platine, ako i oni koji tvrde da bi njena eksploatacija imala niz pravnih nesuglasica u veti s tim kome pripada.

"Još uvijek nismo istražili šta se nalazi na brodu. Naše početno istraživanje ukazuje na to da na olupini ima najviše mašinerije i vojne opreme", kaže Anthony Shusta, advokat koji zastupa britansku vladu.

Brooks tvrdi da se na brodu nalazi platina koju je Sovjetski savez poslao u SAD kao dio ratne zalihe. Također, na podvodnom videosnimku se navodno vidi bar oko kojeg je oko 30 kutija u kojima su platinaste šipke.

Brooks kaže da sa broda još uvijek nije uzeo ništa od pronađenog blaga, ali da očekuje kako će krajem ovog mjeseca zajedno sa svojim timom početi izvlačiti blago.

"Ja ću to dobiti na ovaj ili onaj račun, čak i ako budem morao podići brod iz vode", kaže Brooks.

No, ono što će biti sporno su neriješena vlasnička prava.