Pogubljen u četvrtak
0

Tokom izvršenja smrtne kazne osuđeniku u Alabami nije dozvoljeno prisustvo imama

Klix.ba
Foto: CNN
Foto: CNN
Zatvorenik islamske vjeroispovijesti u Alabami, koji je tvrdio da su mu vjerska prava povrijeđena jer uprava tamošnjeg zatvora nije dopustila prisustvo imama tokom izvršenja smrtne kazne, pogubljen je u četvrtak navečer.

Domineque Ray osuđen je na smrt 1999. godine zbog učešća u silovanju i ubistvu tinejdžerke Tiffany Harville iz Selme u Alabami. Njegov suoptuženi u ovom slučaju Marcus Owden služi doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti uvjetnog otpusta.

"Zbog prirode njegovog zločina, odluka suda je bila da Dominequea Raya osudi na smrt, a zbog samog načina na koji je naš pravni sistem ustrojen kazna je i izvršena", kazala je guvernerka Alabame Kay Ivey u izjavi.

Međutim, prije same egzekucije Domineque Ray je kazao kako su njegova vjerska prava povrijeđena, jer nije mogao imati svog imama tokom pogubljenja. Zakoni Alabame nalažu da u sobi može biti prisutan kršćanski kapelan koji često kleči pored osuđenika i moli se za njega, piše CNN.

Ray i njegovi advokati su prošlog mjeseca zatražili od suda da se kapelan isključi iz sobe, a da imam bude prisutan kako bi zadovoljio duhovne potrebe osuđenika. Zbog ovog apela sud je odgodio izvršenje koje je ipak na kraju zakazano za četvrtak u zatvoru u Holmanu.

Rayev advokat Spencer Hahn izjavio je da imam mjesečno posjećuje deset zatvorenika i da je prošao sigurnosne provjere. Naime, Ray je postao musliman u zatvoru, a sudski dokumenti pokazuju da je musliman najmanje od 2006. godine.

"Domineque je bio prakticirajući musliman i ljudsko biće. Bio je sin, otac i brat. Želio je jednak tretman u svojim posljednjim trenucima kao i ostali zatvorenici. Mislim da nije uredu imati drugačiji tretman samo zato što ste dio vjerske manjine. Mi možemo bolje od ovoga", rekao je Hahn.