Tokom izvršenja smrtne kazne osuđeniku u Alabami nije dozvoljeno prisustvo imama

Klix.ba
8.2.2019. u 08:59
0
30
Tokom izvršenja smrtne kazne osuđeniku u Alabami nije dozvoljeno prisustvo imama
0
Tokom izvršenja smrtne kazne osuđeniku u Alabami nije dozvoljeno prisustvo imama Foto: CNN
Zatvorenik islamske vjeroispovijesti u Alabami, koji je tvrdio da su mu vjerska prava povrijeđena jer uprava tamošnjeg zatvora nije dopustila prisustvo imama tokom izvršenja smrtne kazne, pogubljen je u četvrtak navečer.
Domineque Ray osuđen je na smrt 1999. godine zbog učešća u silovanju i ubistvu tinejdžerke Tiffany Harville iz Selme u Alabami. Njegov suoptuženi u ovom slučaju Marcus Owden služi doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti uvjetnog otpusta.

"Zbog prirode njegovog zločina, odluka suda je bila da Dominequea Raya osudi na smrt, a zbog samog načina na koji je naš pravni sistem ustrojen kazna je i izvršena", kazala je guvernerka Alabame Kay Ivey u izjavi.

Međutim, prije same egzekucije Domineque Ray je kazao kako su njegova vjerska prava povrijeđena, jer nije mogao imati svog imama tokom pogubljenja. Zakoni Alabame nalažu da u sobi može biti prisutan kršćanski kapelan koji često kleči pored osuđenika i moli se za njega, piše CNN.

Ray i njegovi advokati su prošlog mjeseca zatražili od suda da se kapelan isključi iz sobe, a da imam bude prisutan kako bi zadovoljio duhovne potrebe osuđenika. Zbog ovog apela sud je odgodio izvršenje koje je ipak na kraju zakazano za četvrtak u zatvoru u Holmanu.

Rayev advokat Spencer Hahn izjavio je da imam mjesečno posjećuje deset zatvorenika i da je prošao sigurnosne provjere. Naime, Ray je postao musliman u zatvoru, a sudski dokumenti pokazuju da je musliman najmanje od 2006. godine.

"Domineque je bio prakticirajući musliman i ljudsko biće. Bio je sin, otac i brat. Želio je jednak tretman u svojim posljednjim trenucima kao i ostali zatvorenici. Mislim da nije uredu imati drugačiji tretman samo zato što ste dio vjerske manjine. Mi možemo bolje od ovoga", rekao je Hahn.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (30)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: