Nasilni protesti
11

Tokom demonstracija u Bukureštu povrijeđeno više od 450 osoba

SRNA
(Foto: EPA-EFE)
Rumunska policija stala je danas u odbranu upotrebe sile tokom antivladinih protesta tokom kojih je povrijeđeno 455 osoba, uključujući i policajce.

Portparol rumunske policije Marijus Militaru rekao je da je 70 osoba, uključujući 11 policajaca tokom prethodne noći prebačeno u bolnicu te da je policija optužila osam lica.

Militaru je istakao da je jedna od pripadnica policije brutalno pretučena i da se sumnja da joj je kičma polomljena.

Prema njegovim riječima, policija je dobila naređenje od gradskih vlasti Bukurešta da evakuišu Trg pobjede nakon višesatnih protesta u kojim je učestvovalo više hiljada ljudi sa zahtjevom za ostavku Vlade.

Drugi policijski zvaničnik, Georgijan Enače rekao je da je policijska upotreba sile bila "legitimna", jer su demonstranti u više navrata upozoreni da napuste trg.

Policija je ispalila suzavac i upotrijebila vodene topove da bi rastjerala demonstrante dok je nekoliko njih bacalo kamenice, boce i dimne bombe na policiju.

Rumunski predsjednik Klaus Johanis osudio je "brutalnu intervenciju policije".

Tri novinara su izjavila da su bili na meti policijskog nasilja tokom izvještavanja o demonstracijama.

Više od 10.000 ljudi, učestvovalo je u demonstracijama na kojima su zatraženi raspuštanje parlamenta, prijevremeni izbori, formiranje tehnokratske vlade, nezavisnost pravosuđa, kao i formiranje parlamenta od 300 mjesta koji će da uključi 100 predstavnika rumunske dijaspore.

Učesnici skupa takođe su izrazili nezadovoljstvo poreskim sistemom, penzionom reformom, socijalnom pomoći i založili se za efikasniji razvoj ekonomije, poljoprivrede i preduzetništva.

Novi protesti zakazani su i za večeras.