"Vremja novostej"
0

Tokio 1944. pripremao ustupke SSSR-u

FENA
Pred kraj Drugoga svjetskog rata, 1944. godine, Tokio je namjeravao ponuditi niz ustupaka bivšem SSSR-u kako bi zainteresirao Moskvu da ne uđe u rat protiv Japana na strani SAD-a i Velike Britanije, bude neutralan i istupi kao posrednik u pregovorima o primirju sa zapadnim zemljama, piše u srijedu ruski dnevnik Vremja novostej.

List je na 64. godišnjicu od potpisivanja dokumenta o japanskoj kapitulaciji, u tekstu historičara Anatolija Koškina naveo da je Japan SSSR-u u zamjenu za neutralnost namjeravao predložiti i teritorijalne ustupke – Južni Sahalin i Južne Kurile.

Dnevnik piše da je, osim toga, Japan predlagao ukidanje Antikominternovskoga i Trojnog pakta i zaključenje sporazuma o trgovini s nekadašnjim Sovjetskim aavezom.

Prema idejama koje su razrađene u japanskom ministarstvu vanjskih poslova, Tokio je bio spreman i da proširi sovjetski uticaj u Kini, prizna sferu interesa u Mandžuriji i demilitarizira sovjetsko-mandžurijsku granicu.

SSSR je međutim, po obećanju saveznicima, 8. augusta 1945. godine objavio rat Japanu, a ta zemlja se augusta 1945. godine saglasila sa svim uvjetima Potsdamske deklaracije o bezuvjetnoj kapitulaciji, po kojoj je lišena svih Kurilskih otoka, što je utvrđeno i u mirovnom sporazumu iz San Franciska 1951. godine.

Ipak, Japanci su već 1950-ih godina počeli su da traže vraćanje Južnih Kurila - otoka Iturup, Kunashir, Shikotan i arhipelaga Habomai, a dvije zemlje nisu zbog toga formalno potpisale mirovni sporazum nakon Drugoga svjetskog rata.

"Moskva je smatrala neophodnim da se što prije završi Drugi svjetski rat i da s uništenjem militarističkog Japana zadugo dobije sigurnost svojih dalekoistočnih granica", piše ruski historičar, dodajući kako je Kremlj shvatao da bi "sporazum s prijedlozima japanske vlade o vraćanju teritorija bez rata mogao biti ocijenjen kao kršenje Sporazuma iz Jalte".

Koškin je također naveo da ima osnova za uvjerenje kako je stupanje u rat na Dalekom istoku imalo za cilj ne samo što skoriji poraz japanskih oružanih snaga nego je bilo usmjereno i na stvaranje povoljnih vojno-strateških i geopolitičkih pozicija za SSSR u istočnoazijskoj regiji, za šta je postojalo utemeljenje budući da je naknadno zaključen japansko-američki vojni savez a Japan pretvoren u "nepotopljivi nosač aviona" usmjeren protiv SSSR-a i Kine.

Na ruskome dalekom istoku, kako je izvijestio Itar-Tass, danas se brojnim manifestacijama obilježava 64. godišnjica završetka rata.

U Vladivostoku su na godišnjicu položeni vijenci na spomenik Borbena slava Tihookeanske flote, uz prisustvo građana, komande te flote i vojnika, kao i veterana koji su učestvovali u borbama sovjetske vojske na Tihom okeanu, uz čije je učešće poražen Japan i završen najkrvaviji rat u historiji.

Na Kamčatki je također organizirana komemoracija poginulim učesnicima kurilske desantne operacije, tokom koje su japanske snage poražene na Kurilskim otocima, a glavne manifestacije održavaju se u Petropavlovsku-Kamčatskom, prenio je Tanjug.