Japan
0

Tokiju i istočnom dijelu zemlje prijeti nestanak električne energije

FENA
Tokio (Foto: AP)
Tokio (Foto: AP)
Istočnom dijelu Japana prijeti veliki nestanak električne energije ako se potrošnja ne smanji, s obzirom da je proizvodnja smanjena zbog šteta na nuklearnim centralama uzrokovanih potresom i cunamijem, upozorio je ministar industrije.
  • Zbog vala hladnoće koji u četvrtak vlada na istoku Japana, potrošnja struje je jako povećana, uprkos planiranim redukcijama, objasnio je Banri Kaieda pred novinarima.

Temperatura je znatno pala od srijede navečer u područjima koje opslužuje firma Tokyo Electric Power (TEPCO) koja koristi nuklearna postrojenja Fukushime, u prekidu nakon katastrofe u petak. Ako firme i građani ne učine sve što je moguće da smanje električnu potrošnju, Tokio bi se mogao naći u mraku u četvrtak navečer.

  • Već jutros je potrošnja bila gotovo identična proizvodnji što znači da bi večeras i noćas, u trenutku kad se uobičajeno najviše troši struja, potrebe mogle znatno premašiti ponudu, i stvoriti nepredviđen prekid isporuke električne energijestruje velikog obujma, upozorio je on.

Ministar industrije zahtijeva od firmi kao i građana da gase sve električne aparate koji su nepotrebno upaljeni ili čije korištenje nije neophodno, prenosi Hina.