{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tinejdžer iz Indonezije preživio 49 dana moru

24.9.2018. u 20:46
162
38
Tinejdžer iz Indonezije preživio 49 dana moru
162
Tinejdžer iz Indonezije preživio 49 dana moru
Indonezijski tinejdžer koji je bio u ribarskoj kućici uspio je preživjeti 49 dana na moru.
Mladić je preživio tako što se hranio ribom, a za vatru mu je poslužilo drvo koje je uzeo sa svog plovila. Radi s eo Aldiju Novelu Adilangu koji se nalazio 125 km daleko od indonezijske obale sredinom jula kada su snažni vjetrovi pokidali užad, a more odnijelo osamnaestogodišnjaka.

On se našao hiljadama kilometara dalje u blizini Guama gdje ga je u konačnici spasio brod s Paname, piše BBC.

Foto: AFP
Foto: AFP


Aldi živi na indonezijskom otoku Sulawesiju, a radio je na plutajućoj zamci za ribe bez vesla i motora. Zamka u obliku kuće je plutala nasred mora, ali je bila usidrena. Svake sedmice je mladiću neko od kolega donosio zalihe hrane, vode i goriva te je potom prikupljao i odvozio ribu.

Ipak, Adilang se 14. jula našao u oluji zbog čega su užad pukla. Imao je samo malo zaliha pa je na kraju morao jesti ribu spremajući je pomoću drveta koje je skidao s drvene ograde svog plovila. Kako je ostao hidriran, nije poznato.

"Bio je često uplašen i plakao je. Svaki put kad bi vidio veliki brod, nadao se spasu, ali je više od deset brodova samo prošlo. Nijedan nije stao niti ga je posada primjetila", izjavio je indonezijski diplomat u Osaki Fajar Firdaus.

"Njegov šef je rekao mom mužu da je Aldi nestao. Sve smo prepustili u Božije ruke, nadali smo se i molili", kazala je majka mladog ribara.

Foto: AFP
Foto: AFP


Adilan je 31. augusta poslao signal za pomoć nakon što je ugledao panamski brod MV Arpeggio u vodama Guama. Kapetan broda je potom kontaktirao obalnu stražu, nakon čega je uslijedilo spašavanje. Mladić je stigao u Japan 6. septembra, a dva dana kasnije je avioom otputovao u Indoneziju gdje se sastao sa svojom porodicom. Njegovo zdravstveno stanje je sasvim dobro.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: