Timošenko zagovara referendum prije ulaska u NATO

F
FENA
14.12.2009. u 12:21
0
0
Timošenko zagovara referendum prije ulaska u NATO
0
Timošenko zagovara referendum prije ulaska u NATO Foto: Reuters
Ukrajinska premijerka i predsjednička kandidatkinja Julija Timošenko izjavila je u ponedjeljak da Ukrajina ne bi trebala ući u NATO a da prije toga u zemlji ne bude održan referendum.
Timošenko je u intervjuu njemačkom dnevniku Handelsblatt rekla da ovo pitanje trenutno nije aktuleno i da se ona, kad je riječ o učlanjenju u Savez, zalaže za održavanje referenduma, prenio je Itar-Tass.

Na pitanje novinara njemačkog lista da li bi žrtvovala članstvo u NATO-u zarad dobrosusjedskih odnosa s Rusijom, Timošenko je odgovorila: "To je osjetljiva tema. Potrebno je da prođe još vremena prije nego što se budemo mogli pozabaviti tim pitanjem."

Ona je istaknula da teži pragmatičnim odnosima s Moskvom, ali smatra kako je najprije potrebno te odnose normalizirati.

"Kao premijerka već sam poduzela prve korake na tome planu", navela je Timošenko, podsjetivši da su s Rusijom zaključeni desetogodišnji ugovori o isporukama plina, kao i da je aktivirana saradnja u drugim područjima.

Predsjednički izbori u Ukrajini bit će održani 17. januara naredne godine.

Službena Moskva se protivi širenju Sjevernoatlantskog saveza na istok, odnosno na države koje su nekada bile u sastavu Sovjetskog saveza, a posebno eventualnom ulasku Ukrajine u NATO.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: