Svijet
0

Timošenko pristala da se liječi u ukrajinskoj bolnici

FENA
Julija Timošenko (Foto: Arhiv/AFP)
Julija Timošenko (Foto: Arhiv/AFP)
Liderka opozicije i bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, koja je u zatvoru, pristala je da se liječi u ukrajinskoj bolnici, prenio je njemački ljekar koji ju je danas posjetio u zatvoru usred rastuće zabrinutosti zbog njenog zdravlja, javio je AP.

"Timošenkova je dala preliminarnu saglasnost da bude prebačena u bolnicu u utorak", rekao je načelnik berlinske klinike "Šarite" Karl Maks Ajnhojpl.

Dodao je da su ukrajinske vlasti prihvatile njene uslove da se liječi u klinici u Harkovu i da je liječi njemački ljekar.

Ajnhojpl je rekao da će ljekar iz njegove klinike odmah početi postupak njenog liječenja u državnoj bolnici u Harkovu.

"Ovo je zajednički korak koji će pomoći da se razriješi problem", rekao je Ajnhojpl, čitajući zajedničko saopčenje uime klinike i ministarstva zdravlja Ukrajine.

Ajnhojpl je danas, u pratnji njemačkih diplomata, doputovao u Ukrajinu kako bi pregledao Timošenkovu koja se žali na loš tretman u zatvoru i nemogućnost adekvatnog liječenja leđa, zbog čega, kako tvrdi, trpi nesnosne bolove.

Njemačka vlada je više puta ponudila da obezbijedi liječenje Timošenkovoj u Njemačkoj, a portparol ministarstva spoljnih poslova rekao na redovnoj konferenciji za štampu da Berlin ulaže napore u rješavanje ovog slučaja, ali da će pronalaženje rješenja biti komplikovano, naveo je AFP.

Nezadovoljna načinom na koji se ukrajinsko pravosuđe odnosi prema njoj, Timošenkova je prije dvije nedjelje stupila u štrajk glađu.

List "Sevodnja" navodi da je zatvorsko rukovodstvo spremno da reaguje ako zatreba, a to bi podrazumijevalo prisilno hranjenje za šta je, međutim, potrebna sudska odluka.

Porodica Timošenkove strahuje da bi to moglo izazvati nove incidente, a advokat Sergej Vlasenko kazao je da se prisilno hranjenje prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima smatra mučenjem.

Takva akcija bi, kako navode njemački mediji, još više međunarodno izolovala ukrajinsku vladu.