Svijet
0

Suprug Julije Timošenko: Moju ženu hoće da ubiju

FENA
Julija i Aleksandar Timošenko
Julija i Aleksandar Timošenko
Suprug bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko tvrdi da ukrajinske vlasti pokušavaju da je ubiju.

Aleksandar Timošenko je rekao da su fotografije njegove supruge na kojima ona leži u modricama u zatvorskoj ćeliji "šokantne i zastrašujuće".

Timošenkova se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne od sedam godina zbog zloupotrebe položaja dok se nalazila na funkciji premijera, podsjeća AP.

Njen suprug je rekao AP-u u Pragu, gdje je dobio politički azil, da su njene povrede, koje joj je, kako tvrdi, nanio zatvorski čuvar, "proba njenog fizičkog uništenja - ubistva koje ukrajinske vlasti planiraju još od početka represije protiv nje" i dodao da je njegova supruga borac i "stajat će uspravno do kraja".

Fotografije s modricama na njenim rukama i stomaku su već obišle Evropu, prenio je Tanjug.

Timošenko je pretučena 20. aprila dok se opirala premještanju u državnu bolnicu, u koju su je stražari silom odveli.

Ona je odbila liječenje u toj ustanovi i već poslije dva dana vraćena je u zatvor, a njen advokat Sergej Vlasenko izjavio je da ona "ništa ne jede i pije samo vodu", kao i da trpi nesnosne bolove u leđima.

Timošenko je već osuđena zbog zloupotrebe službenog položaja i potpisivanja štetnog gasnog ugovora s Rusijom, a protiv nje je pokrenuto još nekoliko krivičnih predmeta, ali je ona zahtijevala da joj se sudi u odsustvu, jer zbog bolova u leđima ne može da prati suđenja.

U međuvremenu, u sudnicu je donesen krevet kako bi joj se omogućilo da ipak prisustvuje suđenjima, ali njen advokat tvrdi da to izlazi iz okvira sudske prakse i traži da joj bude omogućeno adekvatno liječenje.

U petak su njemački ljekari pozvani da liječe Juliju Timošenko uputili poziv ukrajinskom predsjedniku da se bivša premijerka liječi u Njemačkoj.

"Pozivam ukrajinskog predsjednika da bude human i pusti je da otputuje u Evropu na liječenje", rekao je Karl Max Einhaupl, direktor berlinskog univerzitetskog bolničkog centra Charite na konferenciji za novinare.

Einhaupl je precizirao da će sljedećih sedam dana pokušati ponovno pregledati Timošenko koja nema nimalo povjerenja u medicinske vlasti svoje zemlje.