Svijet
0

Tim stručnjaka za dekontaminaciju u Fukušimi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) najavila je slanje tima međunarodnih stručnjaka od 7. do 15. oktobra u Japan koji bi trebalo da pomogne toj zemlji u dekontaminaciji oko oštećene nuklearne elektrane Fukušima.

U timu se nalazi dvanaest međunarodnih stručnjaka i članova UN-ove agencije. Misija, upućena na zahtjev japanskih vlasti, bit će pod upravom Juana Carlosa Lentija, direktora zaduženog za zaštitu od radijacije u španskom vijeću za nuklearnu sigurnost.

Radi se o pomoći Japanu u njegovoj strategiji dekontaminacije oko elektrane, precizirao je IAEA u saopćenju. Preliminarni izvještaj će biti predat japanskim vlastima po završetku misije, a zatim će biti objavljen.

Nesreća u Fukušimi, koju je 11. marta uzrokovao jaki potres, nakon kojeg je uslijedio cunami, najveća je poslije Černobilske (u Ukrajini) 1986. godine. Nesreća je izazvala evakuaciju desetina hiljada stanovnika koji su bježali od radioaktivnosti.

" Za mnoge zemlje ili inžinjere, najvažnije je ono što se dešava u reaktorima. Ali, za lokalno stanovništvo, najvažnije je šta se dešava s njihovim kućama i rižinim poljima. Trebamo izvršiti dekontaminaciju", rekao je krajem decembra glavni direktor IAEA-e Yukiya Amano i naglasio da je iskustvo Japana u tom području ograničeno.