Svijet
0

Amano obilazi havarisanu nuklearku u Japanu

FENA
Yukiya Amano
Yukiya Amano
Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amano posjetit će u ponedjeljak havarisanu japansku nuklearnu elektranu Fukushima Daiichi, oštećenu u razornom zemljotresu i cunamiju 11. marta.

Amano je najavio da namjerava ući u nuklearnu elektranu u kojoj je poslije zemljotresa i cunamija došlo do topljenja jezgra kako bi se uvjerio lično u tamošnje stanje.

"Želim da vidim kako IAEA može da pomogne“, rekao je ovaj japanski diplomat novinarima na željezničkoj stanici u blizini nuklearke, prenosi AFP.

On je dodao i da želi da od zaposlenih na terenu čuje o teškoćama kroz koje prolaze.

Nuklearka Fukushima Daiichi i pored svih napora na sanaciji štete i dalje ispušta radioaktivni materijal, zbog čega je evakuirano stanovništvo u zoni od 20 kilometara oko postrojenja, kao i rizičnim zonama van tog kruga.

IAEA je kritizirala Japan zbog netransparentnosti u odgovorima na pitanja o krizi u nuklearki, i posebno zbog neuspjeha u primjeni Konvencije o suočavanju s nuklearnim incidentima. Ta konvencija predviđa jasne mjere za saradnju između IAEA-e i države koja je suočena s incidentom.

U izvještaju, IAEA kritizira Japan da je potcijenio opasnost od cunamija po nuklearna postrojenja.

Tokom jednosedmične posjete Japanu Amano će se sastati i sa premijerom Naoto Kanom.