Svijet
0

Tillerson traži od Sjeverne Koreje da prekine program nuklearnog naoružanja

FENA
Rex Tillerson (Foto: EPA)
Rex Tillerson (Foto: EPA)
Američki državni sekretar Rex Tillerson u ponedjeljak je odbacio brzi povratak dijalogu sa Sjevernom Korejom, rekavši da nove sankcije UN-a pokazuju da svijetu ističe strpljenje prema ambicijama Pyongyanga za nuklearnim naoružanjem.

Obraćajući se novinarima na samitu ASEAN-a u fiplipinskoj prijestonici Manili, Tillerson je kazao da će Washington razmotriti mogućnost razgovora samo ako Pyongyang prekine svoj program balističkih projektila - koji Sjever nema namjeru da zaustavi.

"Najbolji signal koji bi Sjeverna Koreja mogla poslati je da objavi da je spremna da prekine s tim lansiranjem projektila", izjavio je Tillerson.

On, ipak, nije odbacio mogućnost da američki diplomati jednog dana sjednu za pregovarački stol s predstavnicima izolovanog režima iz Pyongyanga radi razgovora o izbjegavanju ratne prijetnje.

Tillersonovi komentari uslijedili su nakon neuobičajene razmjene stavova u nedjelju ministara vanjskih poslova dviju Koreja na samitu ASEAN-a, tokom koje sjevernokorejski šef diplomatije Ri Yong-Ho nije pokazao nikakve nagovještaje da je njegova zemlja zabrinuta posljednjim krugom sankcija.

U pokušaju da zaustavi sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una da stvori svoju zemlju nuklearnom silom, Vijeće sigurnosti UN-a u subotu je jednoglasno usvojilo rezoluciju o novom paketu sankcija koje bi mogle koštati njegovu zemlju do milijardu dolara godišnje.

Sankcije su odgovor na dvije sjevernokorejske probe nuklearnih projektila u prošlom mjesecu, za koje Kim tvrdi da mogu pogoditi bilo koji dio Sjedinjenih Država.

Američki predsjednik Donald Trump i njegov južnokorejski kolega Moon Jae-In razgovarali su putem telefona u nedjelju i saglasili su se da Sjeverna Koreja "predstavlja tešku i ozbiljnu prijetnju" većini zemalja širom svijeta, saopćila je Bijela kuća.

Trump je kasnije na društvenim mrežama pozdravio glasanje u Vijeću sigurnosti, zahvaljujući se Kini i Rusiji što su podržale sankcije i nisu iskoristile svoje pravo veta u UN-u.

Trump je naveo u svom twitter nalogu da je "veoma zadovoljan i impresioniran glasanjem o sankcijama Sjevernoj Koreji s 15 glasova za i nijednim protiv", prenosi agencija AFP.