Američki sekretar
14

Tillerson: Ima mjesta za umjerene talibane u afganistanskoj vladi

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki državni sekretar Rex Tillerson izjavio je u ponedjeljak da ima mjesta za umjerene talibane u afganistanskoj vladi sve dok se odriču nasilja i terorizma i obavezuju se na stabilnost. Također je uputio oštro upozorenje susjednom Pakistanu, insistirajući da Islamabad mora pojačati akciju protiv terorističkih grupa koje su pronašle utočište unutar njegovih granica.

Govoreći tokom nenajavljene posjete Afganistanu tokom koje se sastao s afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem, premijerom Abdullahom Abdeullahom i drugim visokim zvaničnicima u zračnoj bazi Bagram sjeverno od Kabula, Tillerson je izjavio da talibani moraju uvidjeti da nikada neće ostvariti vojnu pobjedu i trebaju se pripremiti za pregovore s vladom.

"Očigledno moramo nastaviti borbu porotiv talibana, protiv ostalih, u cilju da oni uvide da nikada neće ostvariti vojnu pobjedu. I postoje, ja mislim, umjereni glasovi među talibanima, glasovi koji ne žele da borba traje vječno. Oni ne žele da se njihova djeca bore vječno. Stoga se nadamo da ćemo sarađivati s takvim glasovima i uvesti ih u proces pomirenja, mirovni proces i u potpunosti će učestvovati u radu vlade", izjavio je Tillesrson maloj grupi novinara kojoj je dopušteno da ga prati iz katarske prijestonice Dohe.

"Za njih ima mjesta u vladi ako budu spremni da dođu, odreknu se terorizma, nasilja i obavežu se na stabilan i prosperitetan Afganistan", kazao je Tillerson.

Tillerson će posjetiti Islamabad u utorak i izjavio je da će poručiti pakistanskim zvaničnicima da je njihova saradnja u borbi protiv ekstremista i njihovog protjerivanja iz utočišta na pakistanskoj teritoriji imperativ za dobre odnose s Washingtonom, prenosi AP.