Želja napadačevog oca
0

Tijelo ubice iz Toulousea bit će sahranjeno u Alžiru?

SRNA
Mohammed Merah (Foto: AFP)
Mohammed Merah (Foto: AFP)
Otac napadača koji je ubio sedam ljudi u pucnjavi na jugozapadu Francuske rekao je danas da želi da sina sahrani u Alžiru, ali alžirske vlasti tek treba da daju dozvolu za to.

"Mislim da će za administraciju trebati određeno vrije prije nego prebacimo tijelo mog sina u Alžir", rekao je Mohamed Benalel Merah Reutersu.

On  vjeruje da će njegov sin biti sahranjen u Alžiru,  mada je riječ o zamršenoj i dugoj proceduri. 

Mohamed Merah ubio je troje jevrejske djece, rabina i tri vojnika u francuskom gradu Toulouseu prošle sedmice.

Ovaj 23-godišnji islamistički radikal, koji je priznao ubistva, ubijen je 22. marta u pucnjavi sa policijom koja je držala pod opsadom njegov stan više od 30 sati.

Abdullah Zekri, zvaničnik u jednoj od najvećoj džamija u Parizu, rekao je danas da je tijelo Mohameda Meraha u bolnici u Toulouseu dok alžirske vlasti odluče da li će ga primiti.

Polubrat napadača Rachid rekao je Reutersu da bi tijelo moglo da bude dopremljeno sutra u Alžir, ali nije iznio detalje.
"Nismo 100 odsto sigurni da će biti sutra ovdje. U svakom slučaju, ja ću biti sa porodicom i čekat ćemo njegovo tijelo", rekao je Reutersu njegov brat, koji se nalazi u  selu Ouled Salma, 40 kilometara zapadno od prijestonice Alžira.

Merahov otac osudio je francuske vlasti zbog ubistva sina i traži njegovo tijelo. Otac, koji živi u Alžiru, rekao je da će tužiti Francusku.

"Francuska je moćna zemlja sa velikim sredstvima. Mogli su ga uhvatiti na spavanju, mogli su da upotrijebe gas za spavanje i da ga odnesu kao bebu. Zašto su toliko žurili i zašto su ga ubili", rekao je francuskoj televiziji France 24.

On je dodao da su mogli da ga uhapse i da izađe pred sud.

Francuske vlasti provjeravaju da li je Merah planirao napade sam ili sa drugima.

Abdelkader, još jedan od njegove braće, uhapšen je sa djevojkom u Francuskoj nakon pucnjave.
Francusko tužilaštvo saopštilo je da je on već bio poznat snagama bezbjednosti zbog pomaganja u krijumčarenju militanata džihadista u Irak 2007. godine.

Rachid Merah je rekao da ga je njegov brat Mohamed posljednji put ga posjetio u aprilu 2010. godine i da je želio da nauči više od islamu i da nađe sebi ženu.