Proces trebao početi ranije
0

Tijelo Huga Chaveza vjerovatno neće biti balzamovano

Klix.ba
Hugo Chavez
Hugo Chavez
Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro je rekao da tijelo bivšeg predsjednika Huga Chaveza vjerovatno neće biti balzamovano, javlja BBC.

Ranije je u svojim izjavama Maduro otvorio mogućnost da Chavezovo tijelo bude sačuvano i izloženo poput Lenjinovog. Rekao je da ruski eksperti smatraju da to nije moguće jer tijelo nije adekvatno pripremljeno na vrijeme te sada postoje brojne komplikacije. U međuvremenu, žalost je produžena do petka. Nakon Chavezove smrti vlada je odlučila da će žalost trajati sedam dana. Generalna skupština UN-a je u srijedu počast Chavezu odala minutom šutnje.

Maduro, koji je u utrci za predsjednika na izborima 14. aprila, komentarisao je spekulacije o balzamovanju Chavezovog tijela.

"Ruski i njemački naučnici su stigli kako bi balzamovali Chavezovo tijelo, ali su naišli na poteškoće jer je taj proces trebao pročeti dosta ranije te su zaključili da je to sada nemoguće učiniti. Na polovini smo procesa i veoma je komplikovan", izjavio je Maduro.

On je dodao da je otkrivena zavjera za ubistvo njegovog protukandidata Henriquea Caprilesa te da je vlada osigurala njegovu zaštitu.

"Plan je povezan sa Rogerom Noriegom i Ottom Reichom u SAD-u", kazao je Maduro.

Ranije su venecuelanski zvaničnici rekli da će istražiti sumnje o ubistvu predsjednika Chaveza. Postoji uvjerenje da su ga ubile strane agencije iz SAD-a i Izraela te se nadaju da će specijalna komisija pronaći dokaze.

Na dan Chavezove smrti Maduro je ovaj slučaj povezao sa smrću palestinskog lidera Jasera Arafata.

Venecuelanska retorika prema SAD-u je oštrija od dana Chavezove smrti. U ponedjeljak su SAD protjerale dvojicu venecuelanskih diplomata nakon što su američke diplomate protjerane iz Caracasa.

Dvije zemlje nisu imale ambasadore u glavnim gradovima od 2010. godine.