Napadi su joj smiješni
9

Thunberg: Razgovor s Trumpom bio bi gubljenje vremena

FENA
Greta Thunberg (Foto: EPA-EFE)
Greta Thunberg (Foto: EPA-EFE)
Tinejdžerska klimatska aktivistica Greta Thunberg izjavila je u ponedjeljak da bi razgovor s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom na samitu Ujedinjenih nacija o globalnom zagrijavanju bio gubljenje vremena jer joj on ne bi poklonio nikakvu pažnju.

U intervjuu za program "Today" BBC radija, čiji je bila gost urednik u ponedjeljak, Thunberg je također kazala da smatra lične napade Trumpa prema njoj smiješnim i izrazila nadu da će se vratiti normalnom životu.

Snimak 16-godišnje aktivistice koja Trumpu daje "zvijezdu smrti" na klimatskom samitu u New Yorku u septembru postao je hit na društvenim mrežama. Trump je doveo u pitanje klimatsku nauku i povukao je Sjedinjene Države iz Pariskog sporazuma iz 2015. godine o globalnom zagrijavanju.

Upitana šta bi rekla američkom predsjedniku da su njih dvoje razgovarali, Thunberg je izjavila: "Iskreno ne vjerujem da bih rekla bilo šta, jer on očigledno ne sluša naučnike i eksperte. Pa zašto bi slušao mene?".

"Stoga vjerovatno ne bih ništa rekla, ne bih gubila vrijeme", kazala je.

U ovom je mjesecu brazilski predsjednik Jair Bolsonaro nazvao je Thunberg "derištem". Trump je napisao na Twitteru da ona treba raditi na kontroli bijesa.

"Ti napadi zaista su smiješni jer oni očigledno ne znače ništa. Pretpostavljam da oni ipak znače nešto – oni su uplašeni od mladih ljudi koji donose promjene koje oni ne žele – ali je to upravo dokaz da oni čine nešto i da nas smatraju nekom vrstom prijetnje", izjavila je Thunberg.