Svijet
5

Thomas de Maiziere: Danas trebamo pričati o žrtvama u Berlinu, a ne o politici

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ministar unutrašnjih poslova Njemačke Thomas de Maiziere je, na konferenciji za novinare organiziranoj povodom sinoćnjeg napada u Berlinu u kojem je poginulo 12 osoba, kazao da je jučer uhapšena osoba najvjerovatnije iz Pakistana. Izjavio je da još uvijek niko nije preuzeo odgovornost za napad te da je danas dan za priču o žrtvama, a ne o politici.

De Maizere je izjavio da se osumnjičeni za napad u Berlinu 23-godišnji Neved B. prvi put u tom gradu registrirao u februaru 2015. godine.

"On je nekoliko puta tražio azil, ali nikada nismo zvanično mogli razgovarati s njim zbog jezika koji je govorio, odnosno nisu pronašli prevodioca. Sve istrage su još uvijek u toku, provjeravamo sve moguće osumnjičene, a putnik koji je ubijen na suvozačevom mjestu nije pronađen", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Njemačke.

Thomas de Maizere je izjavio da za napad u kojem je povrijeđeno nekoliko desetina osoba još uvijek niko nije preuzeo odgovornost.

"Dobili smo određene poruke, ali ništa nije zvanično. Nemamo potvrdu da iza napada stoji Islamska država. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da istragu uspješno završimo. Kasnije ću s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i ministrom vanjskih poslova Frankom Walterom Steinmeierom otići na mjesto nesreće. Ovo nije dan za priču o politici, već o žrtvama", izjavio je ministar de Maiziere.

Dodao je da odgovorne vlasti neće ostaviti ništa neprovjereno dok ne budu jasno znali šta je dovelo do ovog krvavog čina te da se neće smiriti dok počinilac ili počinioci ne budu kažnjeni.

Neved je uhapšen ubrzo nakon što je kamion udario u kućice na božićnom marketu, prilikom čega je poginulo 12 osoba, dok je 48 povrijeđeno.

Njemačke specijalne snage upale su jutros u najveći berlinski izbjeglički kamp, a na osnovu traga vezanog za sinoćnji napad.