Počeo Brexit
11

Theresa May potpisala pismo kojim se aktivira Član 50

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Theresa May potpisala je večeras zvanično pismo kojim će aktivirati izlazak države iz Evropske unije, prenosi Reuters.

Riječ je o pismu koje će biti poslano predsjedniku Vijeća Evrospke unije Donaldu Tusku. U njemu May obrazlaže namjeru Ujedinjenog Kraljevstva da napusti Evropsku uniju, a kroz aktiviranje Člana 50 Lisabonskog sporazuma.

Pismo će u srijedu biti dostavljeno predsjedniku Vijeća Evropske unij, a uručit će ga ambasador Ujedinjenog Kraljevstva pri EU Tim Barrow.

Foto: AFP
Foto: AFP

"Sada kad aje odluka donesena, vrijeme je da se držimo zajedno. Kada sjednem za pregovarački stol predstavljat ću sve i jednu osobu u Ujedinjenom Kraljevstvu", rekla je May.

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva ima jedan od najtežih zadataka - balansirati između dvogodišnjeg procesa napuštanja EU i drugog referenduma o nezavisnosti Škotske.

Rezultat pregovora sa sve i jednom članicom EU oblikovat će budućnost države i njene ekonomije vrijedne 2,6 biliona dolara. Pretpostavlja se da će UK konačno napustiti EU za 24 mjeseca, odnonso 28. marta 2019. godine.

Ujedinjeno Kraljevstvo se pridružilo Evropskoj uniji, odnosno tadašnjoj Evropskoj zajednici davne 1973. godine.