Svijet
0

The Washington Post: Strogo povjerljivo mučenje

FENA
Khalid Sheikh Mohammed; Foto:Reuters
Khalid Sheikh Mohammed; Foto:Reuters
Hladnokrvno priznanje odgovornosti Khalida Sheikha Mohammeda za terorističke napade 11. septembra 2001. i desetke drugih teških zločina pred vojnim sudom u Guantanamu privuklo je pozornost prošle sedmice kada je Pentagon objavio dijelove transkripta njegova iskaza.

Međutim dokument u kojem je Mohammed opisao mučenje kojem je bio podvrgnut nije postao takva senzacija jer je brzo označen tajnim, piše u utorak The Washington Post.

"Druga otkrića čelnika Al Qaide, koja su također mogla biti senzacionalna, nisu privukla gotovo nikakvu pozornost. Razlog je tomu što je Pentagon brzo klasificirao dokument koji je podnio Mohammed, u kojem je detaljno opisao pretrpljeno mučenje", piše Post u uredničkom komentaru.Obrazloženje je glasilo kako bi otkrivanje tih navoda štetilo nacionalnoj sigurnosti. U stvari, šteta koju je Bushova administracija, zlostavljanjem pritvorenih već nanijela sposobnosti SAD-a za borbu s islamskim ekstremizmom samo će biti još veća uspije li taj sramotni dosje ostati državnom tajnom, ističe list.

Administracija tvrdi kako nije mučila pritvorenike kao što je Mohammed, no agresivno je nastojala osigurati da se njemu i još 13-orici optuženih za terorizam, koji su držani u tajnim zatvorima CIA-e, nikada ne dopusti da otkriju kako su tretirani.

Prema navodima Washington Posta, administracija je pred sudom iznijela bizaran argument da su zatočeni pripadnici Al Qaide izloženi "alternativnim" metodama ispitivanja te da je dobila strogo povjerljive informacije, pa im je zabranjeno pričati o svojim metodama.

Vlada tvrdi kako je takav pristup nužan kako bi se spriječilo da pripadnici al Qaide, koji su još na slobodi, doznaju za metode CIA i pripreme se za njih. No o nekima od grubljih metoda kojima je Mohammed bio izložen već se široko izvještavalo.

On je bio izložen simuliranom utapanju, drevnoj metodi mučenja koju su sve ranije američke administracije smatrale ilegalnom. Zna se također da su zatočenici CIA-e bili izlagani ekstremnim temperaturama i da im je uskraćivano spavanje, piše u uvodniku Post.

Administracija je pružila jamstva Kongresu da neke od tih metoda nisu primjenjivane, uključujući i simulirano utapanje. Ako je to tAčno, izjava Mohammeda neće upozoriti buduće zatočenike, već će otvoriti raspravu o tome je li bivša praksa CIA-e bila zakonita ili moralno opravdana. A to je ono što administracija stvarno pokušava zaustaviti. Ako se članovima al Qaide dopusti da govore o pretrpljenom zlostavljanju, pod znak pitanja će doći česte tvrdnje predsjednika Georgea W. Busha kako niko nije mučen kao i njegova odlučnost da se održi program CIA-inog tajnog držanja zatočenika, piše Post, prenijela je Hina.

Uspije li taktika administracije, mnoga suđenja i žalbeni postupci osumnjičenika iz Al Qaide morat će se održati u tajnosti, što će im svakako oduzeti vjerodostojnost i legitimitet.

Dvojica senatora koja su nazočila saslušanju Mohammeda u Guantanamu, demokrat Carl Levin i republikanac Lindsay Graham, izdali su saopćenje u kojem su pozvali na otvaranje istrage o optužbama za mučenje.

Istraga administracije, posebno ako bude tajna, vjerojatno bi utvrdila da su simulirano utapanje odobrili visoki dužnosnici administracije, zaključuje Washington Post i poziva senatora Carla Levina da kao predsjednik senatskog Odbora za oružane snage, u suradnji s odborima za pravosuđe i za obavještajne službe, provede nezavisnu istragu.