{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


The Times: Turska nije ostvarila značajniji napredak za članstvo u EU

F
7.11.2007. u 13:51
0
0
The Times: Turska nije ostvarila značajniji napredak za članstvo u EU
0
The Times: Turska nije ostvarila značajniji napredak za članstvo u EU
Većina londonskih dnevnika prenosi u srijedu zaključke Evropske komisije o stanju u zemljama koje se nadaju prijemu u Evropsku uniju, dok jedino Financial Times kratko bilježi da je Srbija dobila zeleno svjetlo za parafiranje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
Ostali dnevnici se bave zaključcima Evropske komisije o Turskoj a The Times prenosi dio izvještaja u kojem se kaže da Turska u posljednjih godinu dana nije ostvarila značajniji napredak ka ispunjavanju uvjeta za članstvo u EU-u.

Ankara nije poboljšala položaj manjina, sloboda govora i dalje nije zajamčena, a nije prestala ni upotreba mučenja u zatvorima.

Jedan od ključnih zahtjeva Evropske komisije je ukidanje člana 301 turskoga krivičnog zakonika koji definira krivično djelo uvrede turskoga nacionalnog identiteta. Na temelju toga člana je u Turskoj suđeno nobelovcu Orhanu Pamuku, podsjeća Times.

The Independent u redakcijskom komentaru kritizira izvještaj Evropske komisije, iako priznaje da njezina zapažanja dosta realno pokazuju situaciju u Turskoj.

List ocjenjuje da izvještaj u kojem Bruxelles Turskoj drži lekcije nije mogao biti objavljen u nezgodnijem trenutku. Ako Turska nije provodila reforme, onda je to zbog napetosti koje su vladale u odnosima između premijera Erdogana te vojske i sudstva.

Umjesto lekcija, turskom premijeru je u ovom trenutku potrebna naša podrška kako bi nastavio reforme, navodi Independent i ocjenjuje da je stvarni problem to što u Evropskoj uniji, prije svega u Francuskoj i Austriji, opada podrška prijemu Turske u EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: