Svijet
0

The Times: Turska nije ostvarila značajniji napredak za članstvo u EU

FENA
Većina londonskih dnevnika prenosi u srijedu zaključke Evropske komisije o stanju u zemljama koje se nadaju prijemu u Evropsku uniju, dok jedino Financial Times kratko bilježi da je Srbija dobila zeleno svjetlo za parafiranje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ostali dnevnici se bave zaključcima Evropske komisije o Turskoj a The Times prenosi dio izvještaja u kojem se kaže da Turska u posljednjih godinu dana nije ostvarila značajniji napredak ka ispunjavanju uvjeta za članstvo u EU-u.

Ankara nije poboljšala položaj manjina, sloboda govora i dalje nije zajamčena, a nije prestala ni upotreba mučenja u zatvorima.

Jedan od ključnih zahtjeva Evropske komisije je ukidanje člana 301 turskoga krivičnog zakonika koji definira krivično djelo uvrede turskoga nacionalnog identiteta. Na temelju toga člana je u Turskoj suđeno nobelovcu Orhanu Pamuku, podsjeća Times.

The Independent u redakcijskom komentaru kritizira izvještaj Evropske komisije, iako priznaje da njezina zapažanja dosta realno pokazuju situaciju u Turskoj.

List ocjenjuje da izvještaj u kojem Bruxelles Turskoj drži lekcije nije mogao biti objavljen u nezgodnijem trenutku. Ako Turska nije provodila reforme, onda je to zbog napetosti koje su vladale u odnosima između premijera Erdogana te vojske i sudstva.

Umjesto lekcija, turskom premijeru je u ovom trenutku potrebna naša podrška kako bi nastavio reforme, navodi Independent i ocjenjuje da je stvarni problem to što u Evropskoj uniji, prije svega u Francuskoj i Austriji, opada podrška prijemu Turske u EU.