Svijet
0

The New York Times: Netanyahu može postići mir, ali neće

FENA
Netanyahu sa Giladom Shalitom (Foto: AP)
Netanyahu sa Giladom Shalitom (Foto: AP)
Razmjena zatvorenika između Izraela i Hamasa, u okviru koje je oslobođen oteti izraelski vojnik Gilad Shalit, pokazala je da izraelski premijer Benjamin Netanyahu nije zainteresovan za postizanje kompromisa koji bi doveo do napretka mirovnih pregovora s Palestincima, navodi u srijedu uvodničar The New York Timesa.

Uspješna razmjena s Hamasom, koji vlada pojasom Gaze, nagovjestila je da Netanyahu više odgovoraju pregovori s glavnim neprijateljima, hamasovcima, umjesto s umjerenom Palestinskom upravom koja kontroliše Zapadnu obalu, prenose izraelski mediji pisanje američkog lista.

"Ako Netanyahu može da pregovora s Hamasom – koji ispaljuje rakete na Izrael, odbija da prizna postojanje Izraela i koji se u utorak, zarekao da će oteti nove taoce - zašto neće da pregovara ozbiljno s Palestinskom upravom, na koju se Izrael oslanja da pomogne održavanju mira na Zapadnoj obali", piše NYT.

Zaključak iz takvog poteza, koji će po mišljenju uvodničara oslabiti palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, vođu Fataha, je da problem nije u tome što premijer ne može da pravi kompromise i donosi teške odluke, već problem što neće, a to neće učiniti Izrael sigurnijim.

List je takođe odbacio tvrdnje da se Netanyahu kloni pregovora jer je njegova koalicija navodno isuviše slaba da bi izdržala koncesije, istakavši da je bio " dovoljno jak da ide protiv tuge skrhanih porodica onih Izraelaca koje su ubili upravo oslobođeni Palestinci".

"Zašto on ne može da sa sličnom ostrašćenošću apeluje na zamrzavanje naselja zarad sigurnosti Izraela", pitaju kolumnisti New Yorka Timesa.

U međuvremenu je izraelski poslanik iz opozicione partije centra Kadima Nahman Šaj pozvao Netanyahuovu vladu da razmotri odnos prema Hamasu nakon razmjene.

"S povratkom Gilada Shalita kući Izrael treba da razmotri mogućnost da li su odnosi s Hamasom otvoreni za promjenu", rekao je Šaj. On je podsjetio da je blokada Gaze umnogome rezultat Giladove otmice i zatočeništva. Analitičari, međutim, ističu da u pregovorima treba riješiti mnogo kopmlikovanije nesporazume, a da je dogovor o razmjeni postignut zato što je Hamas smanjio svoje zahtjeve, a Izrael takođe napravio neke ustupke.

Abas, koji je nedavno bio na vrhuncu popularnosti, kada je predao zahtjev za punim članstvom Palestine u UN, najveći je gubitnik zbog ovog dogovora o razmjeni. On ne vjeruje u nasilje i dugo godina je uzalud pozivao Izrael da oslobodi palestinske zatvorenike. S druge strane Hamas vjeruje da nasilje djeluje. Smatra se zapravo da Abasov uspjeh nije odgovarao ni jednima ni drugima i možda podstakao dogovor o razmjeni. Ona, međutim, neće sama pobljšati atmosferu za pregovore, naprotiv otežaće ih zbog podrivanja Abasa.

Netanyahuovo oklevanje da se vrati pregovorima biće razultat potrebe da dokaže kako je čvrst nakon dogovora s Hamasom.