Svijet
7

The New York Times: Belgijanci se plaše ranjivosti svojih nuklearnih elektrana

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U Belgiji trenutno postoji otvorena bojazan o ranjivosti nuklearnih elektrana što bi teroristi mogli iskoristiti, piše The New York Times.

Ovaj list navodi da Belgija ima brojne propuste u svojim obavještajnim i sigurnosnim jedinicama, te da su se u ovoj zemlji ukorjenile radikalne grupe. Sve je to rezultiralo nedavnim teorističkim napadima u Briselu u kojima je poginula 31 osoba, a ranjeno je preko 300 ljudi.

Belgijski istražitelji su utvrdili da Islamska država (IDIL) planira sabotirati pojedine nuklearne elektrane u zemlji. Ova teroristička grupa želi doći do radioaktivnog materijala.

The New York Times navodi da su u dvije belgijske nuklearne elektrane pojedini radnici morali otići kući nakon razgovora sa rukovodstvom elektrane. Njima su oduzete kartice za pristup pojedinim dijelovima elektrane.

O ovom problemu nedavno je govorio i britanski ministar odbrane Michael Fallon. Upitan da li postoji opasnost da IDIL dođe do nuklearnog oružja Fallon je rekao da to "predstavlja novu prijetnju koja sada izlazi na površinu".