|

The Guardian: Ukrajina je Bosna, Putin je Milošević

The Guardian: Ukrajina je Bosna, Putin je Milošević
154
Klix.ba
2.2.2015. u 07:53
213
komentara
154

dijeljenja
The Guardian: Ukrajina je Bosna, Putin je Milošević Foto: EPA
Kolumnista uglednog bitanskog The Guardiana Timothy Garton u posljednjem objavljenom tekstu povukao je paralelu između trenutnih dešavanja u Ukrajini i agresije na BiH koja je počela 1992. godine.
"Vladimir Putin je Slobodan Milošević. On je za nekadašnji Sovjetski savez jednako grozan, ali mnogo moćniji. Kao i Milošević, Putin je u Ukrajini spreman koristiti sva sredstva koja ima na raspolaganju kako bi dobio ono što želi. U ratu kojeg je poveo protiv Zapada, on se služi jakim vojnim snagama, cyber ratovanjem, ekonomskim ucjenama, propagandom, dobro finansiranim medijima koje drži pod svojom kontrolom, tajnim operacijama, ali i vojnim avionima koji nadlijeću Evropom i mogli bi ugroziti civilne letove“, piše Garton.

On navodi da je Putin iza vela laži i obmana krenuo u stvaranje para-države u Ukrajini koja će biti pod njegovom kontrolom.

"Dok je Evropa preokupirana dešavanjima u Grčkoj, njeni zvaničnici dozvoljavaju da im se u vlastitom dvorištu ponovi Bosna. Probudi se Evropo. Ako smo naučili nešto iz naše historije onda trebamo zaustaviti Putina“, ističe Garton te dodaje da nedužni civili svakodnevno ginu u ukrajinskom gradu Mariupolu.

Garton smatra da će Putin na kraju izgubiti, ali da će najviše na gubitku zapravo biti građani Rusije.

"Ali prije nego ovaj diktator napusti poziciju još će krvi biti proliveno“, piše Garton.
Prijavi grešku


Komentari (213)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...