Svijet
0

The Guardian: Tajvan i Kina, Kosovo i Srbija...

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dnevnik The Guardian se na problem nezavisnosti Kosova osvrće u petak i u članku o predstojećim predsjedničkim izborima na Tajvanu, gdje vladajuća Partija demokratskog progresa naime ove izbore vidi kao svojevrsni referendum o inicijativi koju je pokrenula za članstvo zemlje u UN-u.

Tom potezu se, s druge strane, oštro protivi Kina, koja Tajvan smatra svojom "odbjeglom provincijom", i već više od decenije ozbiljno radi na tome da ga vrati pod svoje okrilje. U posljednje vrijeme, istina, vojne prijetnje su se prorijedile, ali Peking i dalje blokira članstvo Tajvana u UN-u i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Pod vlašću PDP-a, u posljednjih osam godina, Tajvan je postao 20. po snazi ekonomija na svijetu, a na planu demokratskih sloboda odavno ima mnogo više zajedničkoga sa zapadnim zemljama nego s Kinom.

Najnovija istraživanja javnog mnijenja, međutim, ukazuju na ozbiljnu prednost kandidata nacionalističke stranke Kuomintang (KMT), koja se zalaže za zbližavanje s Pekingom, što zadaje glavobolje vladajućoj stranci i plaši prozapadno orijentirane elemente u društvu.

Dodatni udarac tajvanskim vlastima, u sedmici u kojoj su vodeće zapadne demokratije priznale Kosovo kao nezavisnu državu, piše Guardian, bio je i "prijateljski" savjet zapadnih saveznika - SAD-a i Britanije - da ipak ne raspisuju referendum o članstvu Tajvana u UN-u kako ne bi "isprovocirale Kinu".