Svijet
0

The Guardian: Smrt Bhutto pokazala svu mržnju prema Musharrafu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
"Mučenička smrt" popularne opozicijske političarke Benazir Bhutto izbacila u prvi plan, bar u njezinome rodnom mjestu, mržnju prema Pervezu Musharrafu, stara regionalna rivalstva i očajanje kada je u pitanju politička budućnost Pakistana, piše The Guardian.

Guardianov reporter koji je pratio pokop ubijene čelnice prenosi mišljenje mnogih da je predsjednik Musharraf orkestrirao bombaški napad na Benazir Bhutto, kao i da nije slučajno što je do toga došlo baš u pokrajini Pandžab.

I zaista, nastavlja Guardianov novinar, "kraljevina Bhutto" u Garhi Khuda Bakshiju, u regiji Sind, kao da nije dio Pakistana - pokop je protekao bez prisustva ijednoga policajca, bez državnih zastava i bez ijednoga obilježja državne sahrane.

I Financial Times u subotu prenosi strahovanja mnogih da bi ogorčenje zbog ubistva Benazir Bhutto moglo poprimiti dimenzije etničkog bunta, u suočavanju "sindskih nacionalista s dominantnim establišmentom Pandžaba"; mnogi će sad ovaj atentat vidjeti kao još jedan dokaz neprijateljstva Islamabada prema Sindu, primjećuje jedan umirovljeni pakistanski general.

Ovaj list također prenosi strahovanja u vezi s mogućnošću da nuklearni arsenal zemlje padne u ruke Al-Qaide; s obzirom na to da su teroristi u dva navrata pokušali atentat na Musharrafa, uz pomoć nekolicine oficira, ne može se isključiti mogućnost da bi neki oficiri koji osigurava nuklearni arsenal bili spremni sarađivati s Al-Qaidom.

Sigurnost pakistanskoga nuklearnog arsenala ima "primarni značaj" za američki Pentagon, koji budno prati razvoj situacije u Pakistanu, prenosi Financial Times.

Dnevnik The Independent piše da bez obzira na to je li Al-Qaida odgovorna za ubistvo Benazir Bhutto, namjere izvršilaca ovog ubistva su jasne - destabilizacija zemlje i njezino udaljavanje od SAD-a; izazivanje unutarnjih političkih sukoba i kao rezultat toga otkazivanje planiranih izbora.

Odgađanje izbora bilo bi međutim pogrešan korak, jer bi demokratske snage djelovale kao da su uplašene, što bi teroristima dalo dodatni poticaj da nastave kampanju nasilja i onemoguće funkcioniranje demokratije, zaključuje Independent.

S takvim stavom se slažu i The Times i Daily Telegraph, koji konstatiraju kako je sada došao trenutak da predsjednik Musharaf dokaže ono što već dugo tvrdi - da je njegov zadatak spasiti zemlju od ekstremizma i raspada.