Novi dokumenti
1

Iransku tinejdžerku seksualno zlostavljali i ubili muškarci koji rade za snage sigurnosti

I. Sa.
Iransku tinejdžerku seksualno su napala i ubila trojica muškaraca koji su radili za iranske snage sigurnosti, tvrdi se u dokumentu koji je procurio, a koji su napisale upravo te snage.

Upravo su te informacije omogućile da se mapira šta se desilo 16-godišnjoj Niki Shakarami koja je nestala sa protesta protiv režima 2022. godine.

Njeno tijelo pronađeno je devet dana kasnije, a vlada je tvrdila da se ubila.

Dokumenti sadrže uznemirujuće detalje događaja u stražnjem dijelu prikrivenog kombija u kojem su snage sigurnosti zlostavljale djevojku. Navodi se da je jedan od muškaraca maltretirao je dok je sjedio na njoj.

Dalje piše da je, uprkos lisicama, uzvratila udarajući nogama. Zatim su je tukli pendrecima. U dokumentu se nalazi i priznanje da su muškarci na Nikin otpor odgovorili palicama.

U opticaju su brojni lažni iranski službeni dokumenti, pa je BBC mjesecima provjeravao svaki detalj s više izvora.

O nestanku i smrti Nike Shakarami naširoko se izvještavalo, a njena je slika postala sinonim za borbu žena u Iranu za veće slobode. Dok su se ulični protesti širili Iranom u jesen 2022. godine, njeno ime je uzvikivala masa zbog jako strogih pravila zemlje o hidžabu.

Pokret "Žena, život, sloboda" pokrenut je samo nekoliko dana ranije smrću 22-godišnje žene Mahse Amini. Umrla je od povreda zadobijenih u policijskom pritvoru prema Misiji UN-a za utvrđivanje činjenica, nakon što je optužena da nije pravilno nosila hidžab.

U slučaju Nike, njena porodica je pronašla njeno tijelo u mrtvačnici nedjelju dana nakon što je nestala sa protesta. Međutim, iranske vlasti su negirale da je Nikina smrt povezana s demonstracijama i, nakon sprovođenja vlastite istrage, rekli su da je izvršila samoubistvo.

Neposredno prije nego što je nestala, Nika je snimljena uveče 20. septembra u blizini parka Laleh u centru Teherana, kako stoji na kontejneru i pali hidžabe.

Drugi oko nje skandirali su "smrt diktatoru" - misleći na iranskog vrhovnog vođu Alija Hamneija.