Svijet
0

The Guardian: "Dobrodošli u Teheran - kako je Iran preuzeo nadzor nad Basrom"

FENA
"Dobrodošli u Teheran - kako je Iran preuzeo nadzor nad Basrom" glasi naslov reportaže na naslovnici The Guardiana, koji sumira realnost "britanskog Iraka".

Milicije, nafta i duga ruka Teherana upravljaju životom na jugu Iraka, piše Guardian. Sigurnosna situacija u Basri je tako loša da "kad bi poslanik Muhammed danas došao u naš grad, bio bi ubijen jer nema svoju miliciju", kazao je jedan irački profesor prava.

I sigurnosne snage su sastavljene od raznih milicija, a u slučaju sukoba između političkih partija njihove milicije unutar policije bi se također sukobile, tako da je svako zatišje samo iluzija, prenosi Guardian mišljenje jednog političara iz Basre.

Čak i jedan irački general u ministarstvu unutarnjih poslova kaže da su Britanci došli kao "vojni turisti i napravili ogromnu grešku pri uspostavi iračkih oružanih snaga".

U uredničkom komentaru Guardian piše da pored izuzetno složene situacije na jugu, gdje se za prevlast bore suparničke šiitske milicije, ali i bar 20 lokalnih plemena, opasnost od sukoba prijeti i na sjeveru Iraka, i to između Arapa i Kurda, te da će svijet onda vidjeti koliko nisko Irak još može pasti.

Skoro niko ne sumnja da će do povlačenja stranih trupa doći, pitanje je samo koliko brzo i pod kakvim uvjetima. Neki smatraju da je bolje to učiniti što prije i predati nadležnosti iračkim snagama sigurnosti, dok drugi upozoravaju da je centralna iračka vlada s vojskom i policijom samo mit, na koji je opasno osloniti se.

Šta god bila istina, krajnje je vrijeme da britansko rukovodstvo prizna realnost situacije u Iraku, zaključuje Guardian.

S takvom ocjenom se slaže i The Independent, koji piše da raste pritisak na Gordona Browna da naredi istragu na najvišem nivou o ratu u Iraku kada stupi na dužnost premijera.