Svijet
17

Texas će pogubiti čovjeka kojeg smatraju krivim za zločin kojem nije čak ni prisustvovao

Klix.ba
Foto: savejeffwood.com
Foto: savejeffwood.com
Jeffrey Wood će sljedeće sedmice, nakon 20 godina provedenih u zatvoru, biti pogubljen u Texasu i to zbog zločina koji nije počinio. Wood je učestvovao u pljački trgovine, a kada je njegov partner ubio radnicu za pultom, Wood čak nije bio ni prisutan.

Za Wooda je rečeno kako ima IQ djeteta, a 24. augusta će primiti smrtonosni injekciju. On je osuđen na osnovu tzv. Zakona o učešću u zločinu, prema kojem se svaki učesnik u kriminalnoj aktivnosti koja završi smrtnim ishodom smatra krivim i odgovornim, bez obzira na njegovu namjeru ili način na koji je učestvovao.

U januaru 1996. godine Wood je bio vozač automobila koji je bio parkiran ispred trgovine na benzinskoj pumpi u gradu Kervilleu. Njegov prijatelj, za kojeg je na sudu tvrdio da ga slabo poznaje, Daniel Reneau ušao je u trgovinu kako bi opljačkao sef s novcem.

Na sudu je rečeno kako je planirano da se pljačka odigra bez nasilja, ali je Reneau ubio radnicu trgovine kada je odbila predati novac.

Kako piše Sky News, Wood navodno nije znao da Reneau ima pištolj, a kada je čuo pucanj ušao u radnju te mu je kasnije pomogao da pokrije nadzorne kamere i iznese sef s novcem.

Uhapšeni su narednog dana, a Reneau je pogubljen 2002. godine.

Danas advokati i odbrana 43-godišnjeg Wooda zahtijevaju ukidanje presude smrtne kazne.

"Nikada se u SAD-u nije dogodilo pogubljenje čovjeka koji je kriv ovoliko koliko Wood. Ovaj slučaj pokazuje koliki problem imamo sa zakonom o učešću, a sud ovo treba ozbiljno razmotriti", rekla je advokatica Kate Black.

Texas inače prednjači po broju pogubljenja u SAD-u, a sudu su se obraćale i crkve, kao i Woodova kćerka tražeći neizvršavanje smrtne kazne.

"Wood jeste kriv, ali to jednostavno nije dovoljno za smrtonosnu injekciju", dodao je Black.