Svijet
93

Testovi djevičanstva opet tema debate u Egiptu

Klix.ba
Član egipatskog parlamenta Elhamy Agina uputio je prijedlog Ministarstvu visokog obrazovanja da upis na institucije visokog obrazovanja bude dozvoljen samo onim studenticama koje prođu testove djevičanstva, piše Independent.

"Moramo provjeriti medicinske pretrage svake djevojke koja se upiše na univerzitet kako bismo dokazali da je ona gospođica. Dakle, svaka djevojka mora pokazati službeni dokument po upisu na univerzitet koji bi dokazivao da je gospođica".

Termin "gospođica" u Egiptu se često koristi kako bi se označilo da djevojka nije imala seksualne odnose.

Agina tvrdi da bi ovaj potez pomogao da se smanji broj takozvanih "urfi" brakova, koji se mogu sklopiti bez pristanka nevjestinog staratelja i sa samo dva svjedoka, što se po egipatskim kulturnim normama shvata kao tajni brak. Ova vrsta braka posebno je česta među mladima koji ne mogu priuštiti veliku svadbenu ceremoniju.

Parlamentarac tvrdi da bi ovo moglo pomoći porodicama da saznaju da je djevojka u "urfi" braku.

"Nije to pravo vlade da pita djevojku ili muškarca da li su imali "urfi" brak. Ali možda, prijedlog koji se može ili ne mora primijeniti, je da bi vlada mogla reći univerzitetskim bolnicama da izvedu test djevičanstva. Onda bi univerzitet mogao reći roditeljima studentice", rekao je Agina.

Njegove komentare su kritikovale mnoge poznate aktivistice za ženska prava. Spisateljica Mona Eltahawy na društvenoj mreži Twitter napisala je da se Aginaina opsesija vaginama nastavlja.

"A da napravimo obavezne testove inteligencije za političare koji žele da uvedu ovakvo nešto?", napisala je novinarka Jacky Habib.

Ovo nije prvi put da Agina svojim izjavama izaziva kontroverzu. Ranije u septembru je tražio da se Egipćankama uradi genitalna mutilacija kako bi im se smanjila seksualna želja.

Egipat je 2011. godine testove djevičanstva žena u vojnim zatvorima označio nelegalnim. Ovi testovi koriste se u nekolicini zemalja, a kritikovani su ne samo zbog svoje apsurdnosti, mizoginije i nazadnosti, već i zbog nenaučne metode koja ne može sa sigurnošću odrediti da li je djevojka imala seksualne odnose.