Svijet
1

Teško bolesni Vinicio Riva: Kada me je papa poljubio mislio sam da ću umrijeti

Klix.ba
Teško bolesni muškarac, čije tijelo je prekriveno čirevima, a koji je došao u centar svjetske pažnje kada ga je papa Franjo zagrlio i poljubio tokom audijencije na Trgu sv. Petra, ispričao je svoju dirljivu životnu priču britanskim novinarima.
Vinicio Riva iz Vicenze, čije tijelo je u potpunosti prekriveno bolnim izraslinama, koje uzrokuje genetska bolest neurofibramatoza, oboljenje je naslijedio od pokojne majke.

Fotografija koja prikazuje trenutak kada ga je papa poljubio obišla je svijet i dotakla mnoge. U ispovijesti za Daily Mail, Riva je kazao da mu je u tom momentu srce tako jako kucalo da je mislio da će umrijeti.

"Papin zagrljaj je bio božanstven. Nije se uopće premišljao da li da me zagrli ili ne", rekao je.

Bolest, kako kaže, nije zarazna, ali papa to nije mogao znati.

"Pomilovao me je po cijelom licu i kako je to učinio osjetio sam samo ljubav", priča Riva.

Kada se tokom audijencije spustio među bolesne, papa Franjo je Rivu zagrlio ne progovorivši ni riječ.

"Nije ništa govorio, ali nekada upravo tako možete više reći. Poljubio sam mu jednu ruku, a drugom je pomilovao moju glavu i moje rane, zatim me je privukao u zagrljaj i poljubio mi lice. Sve je trajalo kratko, ali za mene se činilo kao vječnost", kaže ovaj čovjek koji živi sa 46-godišnjom sestrom koja također ima istu bolest.

Riva je do sada bio podvrgnut brojnim operacijama srca, grla i očiju. Rane na njegovom tijelu često krvare, a stopala su mu zbog rana deformisana, pa mu je hodanje otežano.

Na ulici se često suočava sa pogrdnim nazivima, a brojni su i oni koji ga izbjegavaju. Upravo zbog toga mu je papin potez ljudskosti toliko značio.

Papina blagost, veliko srce i često kršenje strogih protokola inspirirali su ljude širom svijeta, čak i one koji nisu katolici. Zahvaljujući Argentincu Franciscu Bergogliju popularnost crkve je znatno porasla.