Svijet
1

Papa poljubio nasmrt bolesnog muškarca prekrivenog čirevima

Klix.ba
Svojom blagošću i potezima "nesvojstvenim" Svetom ocu, papa Franja dirnuo je srca brojnih ljudi širom svijeta, pa čak i onih koji nisu katolici. Njegov posljednji potez zasigurno je dotakao mnoge. Naime, poglavar Rimokatoličke crkve prekinuo je audijenciju na Trgu sv. Petra i zagrlio i poljubio bolesnog muškarca prekrivenog čirevima.
Saosjećajnost i dobrota papa Franje su nemjerljivi. A, on to iz dana u dan dokazuje svojim djelima. Naime, on je bez imalo zadržavanja prišao muškarcu koji boluje od neurofibromatoze, genetske bolesti, poljubio ga i blagoslovio, a zatim nastavio moliti s njim.

Taj prizor mnoge je podsjetio na priču o tome kako je Sveti Franjo Asiški poljubio gubavca nakon što je primio poruku od Boga.

Fotografije pape kako ljubi oboljelog muškarca u jako kratkom periodu obišle su svijet i naišle na brojne pozitivne komentare i divljenje ljudi.

Podsjetimo, papa je do sada više puta prekidao tradiciju, zbog čega je i poznat kao pristupačna i saosjećajna osoba. On je prao noge delikventima, ljude pozivao na telefon i razgovarao s njima, s beskućnicima ručao na Trgu Svetog Petra, a nimalo mu nije smetao nestašni dječak koji ga je ometao dok je molio, a zatim i sjeo u njegovu stolicu.

Papa Franjo neprestano ističe kako je on tu da služi svim ljudima te da pomogne siromašnima, slabima, bolesnima i ranjivima.