Svijet
0

Teški pregovori Dalaj-lame s Kinezima

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Posrednik tibetanskoga duhovnog vođe u egzilu izjavio je u petak da je posljednji krug pregovora s Kinom bio "jedan od najtežih" do sada, ali da će se vratiti na nove razgovore nakon Olimpijade u Pekingu.

Lodi Gyari izjavio je da se tokom sastanaka suočio s kineskim optužbama da Dalaj-lama planira sabotirati Olimpijadu koja će se održati idućeg mjeseca i da stoji iza antivladinih protesta koji su u martu potresli Tibet i druga područja Kine nastanjena Tibetancima.

"Takve neosnovane optužbe čine da kineska vlada izgleda uistinu smiješna u očima svijeta. I oni su ovaj put uvidjeli kako su optužbe da je Njegova svetost odgovorna za sabotiranje Olimpijade nešto što niko ne prihvata", izjavio je Gyari, javio je AP.

Gyari je nazvao rasprave "jednim od najtežih" koje su imale dvije strane, ali je kazao kako su se složili da se sastanu ponovo nakon Olimpijade.

"Poručio sam veoma otvoreno svojim kineskim kolegama kako je besmisleno da jedni drugima trošimo vrijeme ako ne bude ozbiljnosti s njihove strane", izjavio je Gyari novinarima na aerodromu u New Delhiju prije povratka u Dharmasalu, bazu tibetanske vlade u izgnanstvu.

Dvodnevni sastanci održani su ove sedmice u Pekingu između kineskih zvaničnika i predstavnika Dalaj-lame.

Gyari je izjavio uskoro da ne očekuje napredak u pregovorima. "Kineske kolege su mi poručile da imamo 50 godina žalosnog naslijeđa iza nas. Stoga će trebati vremena da se riješi tibetansko pitanje. Slažem se s tim", kazao je.

Neki stručnjaci vjeruju da je Peking pristao na razgovore kako bi ublažio međunarodne kritike da je žestoko odgovorio na demonstracije u tibetanskoj prijestonici Lhasi u martu.

Kina vlada Tibetom otkako su komunistički vojnici umarširali u regiju 1950-ih.

Dalaj-lama, koji je pobjegao u Indiju nakon propalog ustanka 1959., izjavio je da želi izvjesni oblik autonomije koja bi omogućila Tibetancima da prakticiraju svoju kulturu, jezik i religiju.