{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tešanjka jedina policajka u američkom gradu Waynesburgu

29.1.2014. u 21:39
1.178
92
Tešanjka jedina policajka u američkom gradu Waynesburgu
1.178
Sanja Smailbegović iz Tešnja danas radi kao policajka u Policijskoj stanici Waynesburg Borough u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji.
Sanja Smailbegović
Sanja Smailbegović
Sanja je zajedno sa ocem Zoranom, sestrom Danijelom, bratom Srđanom i majkom Vesnom uspjela izbjeći iz ratnog Tešnja u Hrvatsku odakle su otišli u Njemačku a nakon toga i u Sjedinjene Američke Države. U razgovoru za američke medije, sada 28-godišnja Tešanjka, govorila je o svom djetinjstvu.

"Sjećam se dana kad su se upalile sirene. Otrčali smo u podrum i čuli smo eksplozije granata. Bili smo nasmrt uplašeni", kaže Sanja koja je tada imala sedam godina. Kako kaže, zajedno sa porodicom i komšijama u podrumu je provela više od mjesec dana.

U Hrvatsku su prvo izbjegli Sanja, njena sestra, brat i majka, dok im se otac Zoran priključio šest mjeseci kasnije kada su svi zajedno otišli u Njemačku gdje su živjeli pet godina. Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, njemačke vlasti počele su sa deportacijom više od 700.000 izbjeglica iz BiH, među kojima su bili i Smailbegovići.

Zoran je svojoj suprugi Vesni predložio da idu u Australiju ili SAD gdje su na kraju i otišli zahvaljujući Zoranovom prijatelju iz Pittsburgha. Tamošnja crkva St. Sebastian sponzorisala je dolazak ove tešanjske porodice u Ameriku.

"Dvije časne sestre dočekale su nas na aerodromu sa natpisom 'Smailbegovići, dobro došli u SAD i Pittsburgh'. Tata i mama su plakali od sreće", kaže Sanja. Ona i njena sestra Danijela naučile su engleski jezik tokom boravka u Njemačkoj tako da sporazumijevanje nije bio problem.

Njih dvije brzo su se uklopile i sa uspjehom nastupale za srednjoškolski tim Northgate, dok je brat Srđan igrao nogomet.Još kao dijete, Sanja je maštala o tome da jednog dana postane policajka i pomaže ljudima. Diplomirala je kazneno pravo na Univerzitetu Indiana u Pennsylvaniji nakon čega je upisala i policijsku akademiju koju je završila sa najvećim priznanjima i počastima.

Ubrzo je pronašla posao u Policijskoj stanici u Waynesburgu gdje je jedina policajka. Međutim, kako kaže, ne namjerava ovaj posao raditi kad osnuje porodicu.

"Poštujem njenu odluku kakva god ona bila. Nema veliku plaću, dohotke, ne radi prekovremeno i vozi sat vremena do posla. I još nikad se nije požalila. Uradi sve što joj se kaže i bit će nam veoma žao kad ode", kazao je šef policije Rob Toth.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: