Florida
0

Terry Jones odustao od paljenja Kur'ana

SRNA
Terry Jones i Muhammad Musri (Foto: AP)
Terry Jones i Muhammad Musri (Foto: AP)
Sveštenik evangelističke crkve sa Floride Terry Jones ne planira spaliti kopije Kur'ana 11. septembra, na dan kada su 2001. izvršeni napadi na američke gradove, i nada se da će se on i imam iz Orlanda Muhammad Musri sastati sa onima koji planiraju da izgrade islamski kulturni centar nedaleko od mjesta na kojima su nekada stajale kule Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku.

"Trenutno ne planiramo da to učinimo. Vjerujemo da će imam održati riječ i ispuniti ono što je jučer obećao. Vjerujemo da ćemo se, kako je rekao, sutra sastati sa imamom u New Yorku," rekao je Jones.

Jones je ranije rekao da je suspendovao svoj plan o spaljivanju Kur'ana, ali je potom dodao da će taj stav preispitati.

On je jučer izjavio da je otkazao planirani protest pošto je postigao sporazum sa muslimanskim liderima u New Yorku da se islamski kulturni centar i džamija ne izgrade, kao što je predviđeno, u blizini takozvane "nulte tačke", na mjestu terorističkih napada na nekadašnje kule Svjetskog trgovinskog centra 11. septembra 2001. godine, što su muslimanski lideri negirali. 

Jonesova najava spaljivanja Kur'ana kao znak protesta protiv terorizma naišla je na osudu lidera širom svijeta, uključujući i predsjednika SAD-a Baracka Obamu.

Mnoge države su osudile plan, uključujući Pakistan, Indiju, Francusku i Britaniju. 

Namjeravani protest osudili su Vatikan i generalni sekretar UN Ban Ki-moon. 
Više stotina demonstranata okupilo se danas u gradu Multanu, u centralnom dijelu Pakistana, gdje su, kao znak protesta protiv namjere pastora sa Floride da zapali primjerke Kur'ana, zapalili američke zastave. 

U susjednom Afganistanu je također više hiljada muslimana protestvovalo zbog najavljenog spaljivanja islamske svete knjige. Jedan deonstrant je ubijen ispred baze NATO-a na sjeveroistoku Afganistana.