Svijet
0

Muslimani širom svijeta traže od Obame da spriječi spaljivanje Kur`ana

Sarajevo-x.com
Barack Obama
Barack Obama
Najveća muslimanska zemlja, Indonezija, kao i muslimani širom svijeta su zatražili od američkog predsjednika Baracka Obame da zaustavi američkog pastora u namjeri da spali primjerke Kur`ana.

Pritisak islamskog svijeta na SAD zbog najavljenog spaljivanja Kur`ana 11. septembra u znak protesta protiv izgradnje džamije u blizini srušenih tornjeva WTC-a je sve veći, piše "Telegraph".

Indonezijski lider Susilo Bambang Yudhoyono je u pismu američkom predsjedniku Obami zatražio da lično interveniše i spriječi spaljivanje Kur`ana i na taj način izbjegne nepopravljivu štetu u odnosima između Zapada i Bliskog istoka koja bi mogla zaprijetiti miru u svijetu.

U pismu se navodi da postoji velika zabrinutost da bi planirano spaljivanje Kur`ana moglo uzrokovati sukob među religijama.

Pismo iz Indonezije predstavlja veliki pritisak na predsjednika Baracka Obamu koji je četiri godine svog djetinjstva proveo u Jakarti.

Obama se nalazi i pod pritiskom domaće javnosti koja ne dozvoljava izgradnju džamije u blizini Ground Zeroa, mjesta na kojem su nekada stajali tornjevi WTC-a srušeni u terorističkim napadima 11. septembra 2001. godine.

Malezijske vlasti su izjavile da je spaljivanje Kur`ana direktan napad na islam.

"To je najgnusnije nedjelo i zločin, to je nezamislivo. Nema sumnje da ovo predstavlja direktan napad na muslimane. Ovo nedjelo izaziva bijes kako muslimana, tako i kršćana. Vjerujem da će SAD poduzeti potrebne mjere kako bi spriječila ovakav čin", rekao je ministar vanjskih poslova Malezije Anifah Aman.

Demonstranti su u centralnom Pakistanu u gradu Multan spalili zastavu SAD-a.

Indija, druga muslimanska zemlja po veličini poslije Indonezije, također je pozvala predsjednika Obamu da spriječi spaljivanje Kur`ana.

General David Petraeus, komadant američke vojske u Afganistanu, je upozorio da će spaljivanje Kur`ana imati globalne posljedice i da će ugroziti američke vojnike koji se nalaze u inostranstvu.

Uprkos pritisku, pastor Terry Jones, koji je na čelu male ekstremne kršćanske crkve na Floridi, odbio je mogućnost da ne spali 200 primjeraka Kur`ana 11. septembra.

"Siguran sam da bi i Isus spalio ovu knjigu. Mi smo definitivno spremni poslati ovakvu poruku i dati život za to ako bude potrebno", rekao je Jones.

On također prodaje svoju knjigu "Islam is of the Devil", majice i suvenire sa anti-islamskim porukama.

Obama je upozorio da će ovaj destruktivni akt dovesti do povećanja nasilja, ugrožavanja američkih trupa i opasnosti od terorizma.

"Spaljivanje Kur`ana bi moglo podstaći nasilje u Pakistanu i Afganistanu. Ovo također može biti razlog povećanja broja bombaša samoubica koji bi mogli djelovati u evropskim i američkim gradovima. Nadam se da će Terry Jones shvatiti da je to što želi učiniti protivno našim moralnim i društvenim vrijednostima. Ova zemlja je izgrađena na pojmu slobode i vjerske tolerancije", rekao je Obama.

"Žalosno je to što pastor iz Gainesvillea, čija zajednica ne broji više od pedeset ljudi, čini ovo pretjerano i sramno djelo samo da bi privukao pažnju svijeta", riječi su američkog državnog sekretara Hillary Clinton.