{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Terorizam je najozbiljnija prijetnja društvu"

F
FENA
28.1.2010. u 17:59
0
0
"Terorizam je najozbiljnija prijetnja društvu"
0
"Terorizam je najozbiljnija prijetnja društvu"
Foto: Reuters
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je u četvrtak da je prošle godine Federalna služba sigurnosti uspjela da spriječi više od 80 terorističkih akata i da uništi više od 500 vođa i pripadnika banditskih grupa.
Obraćajući se na proširenoj sjednici kolegija Federalne službe sigurnosti, Medvedev je rekao da akcije u Ingušetiji, Dagestanu i Čečeniji svjedoče da "terorizam ostaje najozbiljnija prijetnja društvu" i pozvao da se "nastavi sistemski rad na neutralizaciji banditske ilegale, njenih ideologa i izvršioca terorističkih akata".

Medvedev je izrazio očekivanje da će već ove godine biti snižen izuzetno visok nivo korupcije na Sjevernom Kavkazu.

- Korijeni većine problema tog regiona su u slaboj ekonomiji i odsustvu perspektive kod ljudi koji tamo žive, rekao je Medvedev.

On je naglasio da je pouzdano osiguranje sigurnosti zemlje jedan od uslova uspješnog razvoja privrede, realizacije dugoročnih strateških planova i stabilnog ekonomskog i demokratskog razvoja Rusije, prenosi Tanjug.

Ruski predsjednik je rekao i da granica treba da bude moderno opremljena i da je u posljednje vrijeme u tom smislu mnogo učinjeno.

Medvedev je pozvao predstavnike kontraobavještajne službe da povećavaju efikasnost svog posla.

- Interes stranih specijalnih službi prema državnim tajnama i najnovijim izumima naučnika ne slabi, rekao je Medvedev.

Kao drugi prioritetan zadatak za FSB, pored borbe protiv terorizma, Medvedev je naveo osiguranje ekonomske sigurnosti zemlje.

- Znate da su na antikrizne mjere i socijalnu podršku građana izdvojena značajna budžetska sredstva, rekao je ruski predsjednik, navodeći da je nužno šire koristiti operativno-tehničke mogućnosti za otkrivanje finansijskih shema i drugih načina krađe iz budžeta i oštro onemogućavati korupciju i zloupotrebe dužnosti.

Medvedev je najavio da će u skladu s ekonomskim mogućnostima države biti povećavana primanja i socijalna zaštita pripadnika FSB-a.

Na sjednici su, između ostalih, učestvovali predsjednik Vrhovnog suda Vjačeslav Lebedev, glavni tučilac Jurij Čajka, tajnik Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev, vicepremijeri Sergej Ivanov i Igor Sečin, rukovodioci ministarstava i sigurnosnih službi, kao i pomoćnici predsjednika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: