Dimitrij Medvedev
0

"Separatizam se na sjevernom Kavkazu širi kao rak"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Separatizam se na sjevernom Kavkazu širi kao rak, a ključ za rješenje ovog problema je u poboljšanju socijalnih i ekonomskih uvjeta, rekao je ruski predsjednik Dimitrij Medvedev.

Tokom posjete mjestu Nalčik u ruskoj republici Kabardino-Balkarija u subotu Medvedev je na sastanku s predstavnicima lokalnih vlasti i sigurnosnih snaga rekao da je među najvažnijim ruskim prioritetima stabilizacija regije sjevernog Kavkaza.

"Glavni problemi su preostale skupine islamskih ekstremista, koje se šire kao rak, i korupcija", rekao je Medvedev dodajući da je ključ za rješenje tih problema poboljšanje socijalnih i ekonomskih uvjeta, prenijela je u subotu ruska TV na engleskom "Russia Tuday" na svojoj web stranici .

Medvedev je rekao da će biti nastavljena modernizacija policijskih snaga, posebno na sjeverom Kavkazu. On je već ovog mjeseca otpustio 17 visokih policijskih generala u nastojanju da reformira policijske snage.

Kako prenose ruske novinske agencije, Medvedev je pozvao lokalne vlasti da preuzmu odgovornost za podizanje životnog standarda na sjevernom Kavkazu.

Ruske sjevernokavkaske republike, prije svega Dagestan, Ingušetija i Čečenija, zahvaćene su nasiljem, koje je proisteklo iz dva rata tokom devedesetih godina u Čečeniji.

Većinom se za bombaške i oružane napade optužuju islamski ekstremisti.