Negativa(c) dana
0

Teroristi ne miruju ni za Novu godinu

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Da slijepi terorizam ne pravi razliku između vjera i naroda pokazalo je i aktiviranje automobila bombe u novogodišnjoj noći ispred hrišćanske crkve u Aleksandriji, u Egiptu, gdje je ubijena 21 osoba, a 79 ih je povrijeđeno. Među stradalima ima i hrišćana i muslimana, a oštećene su i crkva i obližnja džamija.

U eksploziji ispred koptske crkve poginula 21 osoba

Napad se desio jedan sat iza ponoći, kad su vjernici počeli napuštati crkvu. Zeleni automobil Škoda parkiran je ispred crkve nedugo nakon ponoći i svjedoci su vidjeli muškarce kako izlaze iz njega. Odmah potom desila se eksplozija.

Osim što je uznemirio građane, napad je potkopao nacionalno jedinstvo, a iz univerziteta Al Ashar pozvali su i hrišćane i muslimane da se suzdrže od nasilja, nakon što su iziritirani hrišćani počeli gađati džamiju.

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak teroristima je poručio da će ih stići kazna i da neće uspjeti destabilizovati Egipat niti izazvati razdor između muslimana i hrišćana.

Prema prvim ocjenama analitičara, teroristički napad u Aleksandriji nadilazi granice lokalnih međuvjerskih sukoba i sumnja se na Al Qaidu i njoj srodne grupe.