Klimatske promjene zabrinjavajuće
10

Temperature zraka najviše u posljednjih 4.000 godina

Klix.ba
Temperature zraka su više nego ikada u posljednjih 4.000 godina, tvrde načunici i predviđaju da će u budućim dekadama nadmašiti dosadašnje rekorde.

Prethodna istraživanja, koja su obuhvatila period od 1.500 godina unazad, sugerišu kako je rapidno povećanje temperatura, koje se dogodilo u prošlom stoljeću, a za koje se vjeruje da je posljedica ljudske aktivnosti, premašilo rekrode zatopljenja tokom tog perioda. Novo istraživanje također je potvrdilo da je moderno zatopljenje, koje nam se događa posljednjih godina, unikatno u tom dugom periodu.

Predviđaju kako će planeta biti zagrijana isto koliko je bila tokom najtoplijeg perioda moderne geološke ere poznate pod imenom holocen, a mogla bi biti i toplija.

Taj period započeo je prije 12.000 godina, kada je sunce uzrokovalo topljenje ledenog štita širom sjeverne hemisfere. Načnici vjeruju da je umjerena klima tokom holocena dovela do uspona ljudske civilizacije prije 8.000 godina i nastavlja ga održavati jer omogućava uzgajanje raznovrsne hrane širom planete.

Nakon tog perioda temperatura se stabilizovala, a zatim je nastupio period zatopljenja, koji je trajao 5.000 godina, navodi se u istraživanju objavljenom u "Science, Shaun Marcott" žurnalu u SAD-u.

No, nakon toga nastupio je perod zahlađenja u kojem su Vikinzi koji su naselili područje Grenlanda pomrli. Ali, to se sve dešavalo pod utjecajem prirodnih faktora te su se biljne i životinjske vrtse uspijevale prilagoditi. Ukoliko bi oni još utjecali na klimu, Zemlja bi za nekoliko hiljada godina ponovo ušla u ledeno doba.

Ipak, naučnici smatraju da do toga neće doći zbog drastično velikog efekta staklenika koji će to spriječiti.

Upravo zbog toga, upozoravaju naučnici sa Pennsylvania State Univerziteta, doživjet ćemo velike toplotne udare koji će uništiti mnoge biljne vrste te izazvati stres za ljudsku civilizaciju.

"Mi i druga živa bića možemo se adaptirati sporijim promjenama kakve su bile prije nekoliko hiljada godina. Ali ovo se dešava nepredviđenom brzinom koja mijenja klimu u smjeru koji je veoma zabrinjavajuću", rekao je dr. Michael E. Mann.