Sud zatražio gašenje kanala
0

Televizija koja emituje trbušni ples nepoželjna u Egiptu

Klix.ba
Egipatski sud je naredio gašenje jednog televizijskog kanala koji 24 sata dnevno prikazuje trbušni ples. Sud također zamjera što kanal prikazuje i reklame koje uzbuđuju muškarce.

Kanal al-Tet 24 sata dnevno i sedam dana u sedmici prikazuje žene u kostimima koje plešu trbušni ples.

Baleegh Hamdy, direktor televizijske kuće al-Tet, je rekao da nema namjeru ugasiti kanal i optužio je sud da koristi neprecizne i nepotpune dokaze za donošenje odluka.

"Sudija je trebao provjeriti sve činjenice koje je dostavio advokat. Mi imamo dozvolu za rad i signal šaljemo putem satelitske mreže Noorsat iz Bahreina. Također, naš kanal ne prikazuje reklame za proizvode koji nisu licencirani. Trenutno u Egiptu postoji više od 150 kanala koji reklamiraju iste proizvode. Zašto su se svi okomili samo na naš kanal", rekao je Hamdy.

Hamdy planira uskoro pokrenuti još jedan kanal, nazvan Bom Tak, kao i jedan kanal na videoservisu YouTube, koji će također prikazivati samo trbušni ples.

Nakon ustanka 2011. godine, u Egiptu je pokrenut veliki broj kanala sličnih al-Tetu.

Glasnogovornik egipatskog Muslimanskog bratstva je rekao da je njihova partija zadovoljna odlukom suda da ukine televiziju al-Tet, koja trenutno svoj program prikazuje samo u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.