VIDEO
/
Više muškaraca silovalo ženu tokom protesta na trgu Tahrir

S
SRNA
4.2.2013. u 09:46
521
182
Više muškaraca silovalo ženu tokom protesta na trgu Tahrir
521
Videosnimak koji prikazuje grupno silovanje na kairskom trgu Tahrir ukazao je na horor kroz koji prolaze političke aktivistkinje na protestima u Egiptu.


Aktivisti kažu da islamističke siledžije pokušavaju da ovim diskredituju proteste, prenio je AFP.

Egipatski aktivisti objavili su šokantan videosnimak, na kome se vidi kako jedna grupa muškaraca siluje ženu na trgu Tahrir u Kairu.

Prošle sedmice bilo je više napada na žene demonstrante, od kojih su najmanje 20 bile žrtve seksualnog zlostavljanja.

Na snimku, snimljenom sa daljine, vidi se razularena masa kako se tuče oko žrtve, iako se ona ne vidi. Snimak prati komentar spikera koji u detalje opisuje šta se dešava.

Snimak je objavila grupa "Operacija borbe protiv seksualnog zlostavljanja", koja je formirana u novemberu 2012. godine s ciljem borbe protiv nasilja nad ženama.

Ova grupa smatra da se seksualno nasilje koristi da bi odvratilo žene da učestvuju u protestima. "Ovo je političko pitanje. Osnovni cilj je uklanjanje žena iz javnosti", rekao je Engi Gozlan iz te grupe.

Patrolirajući ulicama, noseći letke i pružajući fizičku i psihološku pomoć žrtvama, ova grupa jedna je od nekoliko koja pokušava da se izbori sa sve češćim seksualnim napadima na žene demonstrante u Egiptu.

Iako je dugo vremena seksualno nasilje bilo tabu tema u Egiptu, nakon porasta napada u javnosti tokom ustanka 2011. godine o ovome se govori više.

Nasilje nad ženama zaokupilo je pažnju javnosti u decembru 2011. godine šokantnim snimkom djevojke, pokrivene maramom i samo u brushalteru, koju brutalno prebija policija.

Zahvaljujući "djevojci sa plavim brushalterom", kako je prozvana u medijima, tema nasilja nad ženama postala je nezaobilazna u svim političkim diskusijama u Egiptu.

Ali, kao što je brutalan napad prošle sedmice pokazao, debata o tome nije uspjela da spriječi nasilje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (182)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: