Svijet
0

Tel Aviv: Bill Clinton pozvao Izraelce da nastave putem koji vodi ka miru

Anadolija
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Bivši američki predsjednik Bill Clinton upozorio je Izraelce da moraju odlučiti žele li mir i krenuti putem koji vodi ka njemu.

Nekoliko desetina hiljada ljudi prisustvovalo je obilježavanju 20. godišnjice od ubistva bivšeg izraelskog premijera Yitzhaka Rabina na Trgu Rabin u Tel Avivu, a okupljenima se obratio i bivši prvi čovjek SAD-a Bill Clinton.

"Rabin je dao život da bi vi mogli u miru živjeti. To znači da je sada red na vama da radite na tome. Kada budete odlazili sa ovog trga donesite odluku kako želite da se završi posljednje poglavlje Rabinove priče“, kazao je Clinton.

Obračajući se zaklonjen neprobojnim staklom na pozornici, Clinton je kazao da je Rabin bio svjestan da je borba za mir tada bila izuzetno opasna, ali da je ustrajno pregovarao kao ne osvrčući se na terorizam i druge probleme.

Clinton je dodao da je period atentata na Rabina bio najteže doba njegovog osmogodišnjeg obavljanja dužnosti predsjednika SAD-a.

I izraelski predsjednik Reuven Rivlin je poručio da se hrabrost i djelo ubijenog premijera Rabina ne smiju zaboraviti.

"Meta tog atentata nije bio samo Rabin, već i svi Izraelci“, poručio je Rivlin.

Okupljenima na Trgu Rabin u Tel Avivu posredstvom video poruke obratio se i aktuelni predsjednik SAD-a Barack Obama koji je istakao da je mir među Palestincima i Izraelcima neophodan i još uvijek moguć.

"Mir je neophodan jer je to jedini način uspostave i garancije sigurnosti za Palestince i Izraelce. Metak može oduzeti život čovjeka, ali nikako ne može ubiti njegov duh i san o miru“, poručio je Obama.

Bivši izraelski premijer Yitzhak Rabin ubijen je 4. novembra 1995. godine u Tel Avivu. Atentat je izvršio radikalni desničar Yigal Amir. Atentat je uslijedio nakon što je Rabin potpisao Mirovni sporazum iz Osla.