Nakon napada na ambasadu
0

Teheran pozvao na smirivanje situacije

SRNA
Policija pred iranskom ambasadom u Londonu (Foto: AFP)
Policija pred iranskom ambasadom u Londonu (Foto: AFP)
Iran je pozvao danas zapadne zemlje da izbjegnu produbljivanje krize poslije upada demonstranata u britansku ambasadu u Teheranu, uz ocjenu da je to pitanje za odnose između Islamske Republike i Velike Britanije, prenijeli su iranski mediji.

Britanija je zatvorila svoju ambasadu poslije upada demonstranata u ovaj objekat i protjerala sve iranske diplomate iz Londona. Još nekoliko diplomata povuklo je svoje ambasadore iz Islamske Republike, uključujući Francusku, Njemačku, Italiju i Holandiju.

"Britanska Vlada pokušava da proširi problem između naše dvije države na ostale evropske zemlje", izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Ramin Mehmanparast.

On je rekao da je Iran poručio evropskim zemljama da ne remete svoje odnose sa Iranom zbog njegovih problema sa Velikom Britanijom. Zapadne zemlje su prije tri dana pooštrile sankcije protiv Irana, a SAD su uvele mjere koje bi mogle da umanje prihode Islamske Republike od prodaje nafte.

Protjerane islamske diplomate stigle su danas iz Londona u Teheran, gdje su ih dočekale pristalice sa cvijećem, koje su uzvikivale "Smrt Engleskoj" i nosili transparente sa porukom "Špijunska ambasada zatvorena zauvijek".

Upad demonstranata u britansku ambasadu osudila je cijelu međunarodna zajednica, a taj događaj bi mogao da dovede do dodatne izolacije Irana, protiv kojeg je već uvedeno nekoliko rundi sankcija zbog njegovog nuklearnog programa.