Svijet
8

Teheran najavljuje odmazdu SAD-u i Izraelu

SRNA
Šef iranske Revolucionarne garde najavio je odmazdu koja će obuhvatiti Ormuski moreuz, američke baze na Bliskom istoku i Izrael ako njegova zemlja bude napadnuta.

General Mohammad Ali Jafari rekao je na konferenciji za novinare u Teheranu da on vjeruje da će se Iran povući iz Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja ako bude meta vojne akcije.

Jafari je istakao da će Ormuski moreuz, uski kanal na ulazu u Zaliv kroz koji prolazi trećina svjetske nafte, trgovine naftom, biti legitimna meta ukoliko Iran bude napadnut.

"Poznata je politika Irana da ako izbije rat u regionu, u koji bude umiješana Islamska Republika, prirodno je da će se Ormuski moreuz kao i tržište energentima suočiti sa teškoćama", rekao je on, prenosi France Press.

Jafari je dodao da će američke vojne baze, kao što su one u Bahreinu, Kuvajtu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji, takođe, biti dobre mete za odmazdu Irana.

"SAD imaju mnogo slabih tačaka oko Irana, a njene baze su u dometu raketa garde. Imamo i druge kapacitete, posebno kada se govori o podršci muslimana Iranu", rekao je on.

Prema njegovim riječima Izrael neuspješno pokušava da gurne SAD da krenu u vojnu akciju protiv nuklearnih postrojenja Irana.

"Mislim da se taj napad neće dogoditi bez dozvole SAD", rekao je on.

U svakom slučajum ističe Jafari, ako izraelski avioni ili rakete pogode Iran "od Izraela neće ostati ništa, imajući na umu njenu veličinu".

"Mislim da nijedan dio Izraela neće ostati nedirnut, imajući u vidu naše raketne sposobnosti", rekao je on.

On je dodao da će se u slučaju napada Iran povući iz sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

"U slučaju napada obaveze Irana se mijenjaju. Prema mojoj procjeni, Iran će se povući iz tog sporazuma, ali to ne znači da ćemo da potrčimo u pravcu nuklearne bombe, jer imamo religijski edikt u tom smislu vrhovnog vjerskog vođe protiv atomskog oružja", rekao je Jafari