{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Teheran najavljuje odmazdu SAD-u i Izraelu

S
16.9.2012. u 17:17
8
69
Teheran najavljuje odmazdu SAD-u i Izraelu
8
Teheran najavljuje odmazdu SAD-u i Izraelu
Šef iranske Revolucionarne garde najavio je odmazdu koja će obuhvatiti Ormuski moreuz, američke baze na Bliskom istoku i Izrael ako njegova zemlja bude napadnuta.
General Mohammad Ali Jafari rekao je na konferenciji za novinare u Teheranu da on vjeruje da će se Iran povući iz Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja ako bude meta vojne akcije.

Jafari je istakao da će Ormuski moreuz, uski kanal na ulazu u Zaliv kroz koji prolazi trećina svjetske nafte, trgovine naftom, biti legitimna meta ukoliko Iran bude napadnut.

"Poznata je politika Irana da ako izbije rat u regionu, u koji bude umiješana Islamska Republika, prirodno je da će se Ormuski moreuz kao i tržište energentima suočiti sa teškoćama", rekao je on, prenosi France Press.

Jafari je dodao da će američke vojne baze, kao što su one u Bahreinu, Kuvajtu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji, takođe, biti dobre mete za odmazdu Irana.

"SAD imaju mnogo slabih tačaka oko Irana, a njene baze su u dometu raketa garde. Imamo i druge kapacitete, posebno kada se govori o podršci muslimana Iranu", rekao je on.

Prema njegovim riječima Izrael neuspješno pokušava da gurne SAD da krenu u vojnu akciju protiv nuklearnih postrojenja Irana.

"Mislim da se taj napad neće dogoditi bez dozvole SAD", rekao je on.

U svakom slučajum ističe Jafari, ako izraelski avioni ili rakete pogode Iran "od Izraela neće ostati ništa, imajući na umu njenu veličinu".

"Mislim da nijedan dio Izraela neće ostati nedirnut, imajući u vidu naše raketne sposobnosti", rekao je on.

On je dodao da će se u slučaju napada Iran povući iz sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

"U slučaju napada obaveze Irana se mijenjaju. Prema mojoj procjeni, Iran će se povući iz tog sporazuma, ali to ne znači da ćemo da potrčimo u pravcu nuklearne bombe, jer imamo religijski edikt u tom smislu vrhovnog vjerskog vođe protiv atomskog oružja", rekao je Jafari

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: