U slučaju napada
7

Iran zaprijetio Izraelu "da će ga izbrisati s lica zemlje"

FENA
Amir Ali Hadžizadeh
Amir Ali Hadžizadeh
Iran je tokom vikenda najavio raketne probe te zaprijetio da će izbrisati Izrael "s lica Zemlje" ako ga ta zemlja napadne.

Iran je tom prilikom iznio neke od najoštrijih prijetnji, na dan kad Evropa počinje primjenjivati naftni embargo i druge sankcije.

Evropske sankcije koje se odnose na uvoz iranske nafte u evropske države i mjere koje otežavaju drugim zemljama da trguju s Iranom, dogovorene su ranije ove godine ali su se počele većinom provoditi 1. jula.

Zamišljene su da onemoguće iransku ekonomiju i primoraju Iran da prekine s nuklearnim djelatnostima za koje Zapad smatra da su namijenjene proizvodnji atomskog oružja.

Najavljujući ovosedmične raketne probe, general Revolucionarne garde Amir Ali Hadžizadeh kazao je da će vježbe biti poruka "da se Islamska Republika Iran ima namjeru suprotstaviti... maltretiranju, te će odgovoriti na svako moguće zlo, odlučno i snažno".

  • Ako oni (Izrael) poduzmu bilo kakve akcije, dat će nam opravdanje da iz izbrišemo s lica zemlje, rekao je Hadžizadeh, prenosi službena agencija IRNA.

Izrael kaže da bi mogao napasti Iran ako diplomacija ne uspije primorati Teheran da odustane od nuklearnih težnji.

SAD smatra da je vojna sila na raspolaganju kao posljednji izlaz ali su američki dužnosnici ponovo tražili od Izraela da bude strpljiv dok nove sankcije ne stupe na snagu.