Irak
0

Tarik Aziz boluje od depresije, traži brzo pogubljenje

FENA
Tarik Aziz
Tarik Aziz
Tarik Aziz, zamjenik premijera u vrijeme vladavine pokojnog iračkog čelnika Sadama Huseina, sada čekajući na izvršenje smrtne kazne, pati od depresije i planira zatražiti od Pape da pozove na njegovo brzo pogubljenje, saopćio je u srijedu njegov advokat Badie Aref.

Aref je izjavio da se prema Azizu, koji je kršćanin, odnose dobro u zatvoru, ali da pati od lošeg zdravlja i jednostavno želi da se okončaju njegove muke".

"On je u potpunoj depresiji", izjavio je Aref za AFP putem telefona nakon što se tokom dana sastao s Azizom.

Advokat je izjavio da mu je Aziz poručio: "Sada ću pisati apel Papi. Iako se nikada nismo sastali, pozvat ću ga da okonča moje muke, jer bih više volio da budem pogubljen nego da ostanem u ovakvom stanju".

Aziz, bliski saradnik pogubljenog diktatora Sadama, osuđen je na smrt u oktobru 2010. godine, nakon što je bio proglašen krivim za "ubistva s predumišljajem i zločine protiv čovječnosti".

Vatikan, Evropska unija i nekoliko zapadnih vlada pozvalo je Bagdad da pomiluje Aziza.

Aziz je u zatvoru otkako se predao u aprilu 2003. godine, nekoliko dana nakon pada Bagdada u invaziji pod američkim vodstvom na Irak.

Njegova porodica u više navrata je pozivala na njegovo oslobađanje, posebno nakon što je pretrpio srčani udar krajem 2007. godine.

On također pati od povišenog krvnog pritiska, srčanih problema, dijabetesa i čira.