Odmah suspendovan
146

Tanzanija: Šef nacionalne zdravstvene laboratorije umjesto ljudi testirao životinje i voće

E. Sk.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Tanzanija je suspendovala šefa svoje nacionalne zdravstvene laboratorije zadužene za testiranje na koronavirus, dan nakon što je predsjednik John Magufuli doveo u pitanje tačnost testova.

Magufuli, čija je vlada na meti kritika međunarodne zajednice jer je krio podatke o broju zaraženih koronavirusom te je svoje sugrađane pozvao da se protiv COVID-19 bore molitvom, kazao je da su testovi tehnički neispravni jer se pokazalo da su na virus pozitivne papaja, koza i ovca.

On je priznao da je potajno testirao životinje, voće i ulje za vozila u laboratoriji, piše Al Jazeera. Sumnjao je u vjerodostojnost laboratorijske opreme i tehničara i doveo u pitanje službene podatke o pandemiji.

Pojasnio je da je od tanzanijskih snaga sigurnosti zatražio da provjere njihovu kvalitetu. Oni su nasumično skupili uzorke koji nisu potjecali od ljudi, nego od papaje, koze i ovce. Naime, na uzorcima su se nalazila imena i godine rođenja stvarnih osoba pa ni laboratorijski tehničari nisu ništa posumnjali.

"Nešto se tu sumnjivo dešava. Ranije sam rekao da moramo biti svjesni toga da za ovu zemlju nije dobra sva pomoć koju nam šalju iz inozemstva", rekao je Magufuli.

U saopćenju ministarstva zdravstva stoji da je ministar osnovao povjerenstvo od deset osoba koje će istražiti postupke zaposlenih u laboratoriju i do 13. maja dostaviti rezultate istrage.