Svijet
0

Talin: U okršaju sa policijom ozlijeđene 74 osobe

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Druge noći nemira u estonskom glavnom gradu Tallinu policija je na više stotina prosvjednika nezadovoljnih rušenjem spomenika sovjetskom vojniku ispaljivala gumene metke i koristila vodene topove dok su oni uzvraćali bacajući boce i kamenje.

Sedamdeset četiri osobe su ozlijeđene, a oko 600 ih je privedeno u noći na subotu u novim sukobima, prema najnovijem policijskom izvještaju objavljenom u subotu ujutro.

Jedan je turistkinja novinaru Associated Pressa rekla da je pogođena u nogu gumenim metkom. Policijski službenik je potvrdio da je policija koristila gumene metke. Automobili koji su prolazili mjestom sukoba na Trgu slobode trubeći su davali podršku prosvjednicima koje čine uglavnom Rusi povrijeđeni odlukom vlasti da ukoni brončani spomenik u središtu grada. Neki su prosvjednici mahali ruskim zastavama.Nemiri su se oko ponoći uglavnom smirili, mada manje grupe vandala nastavljaju vrludati središtem grada unuštavajući izloge i pljačkajući trgovine, rekla je glasnogovornica policije Julia Garanza.

Osim u Tallinnu, do sukoba s policijom došlo je i u Johvi, 165 km sjeveroistočno od estonske prijestolnice. Više stotina ljudi izazvalo je nemire u gradu razbijajući izloge i uništavajući automobile, saopćeno je iz policije.

Prethodne noći u prvim sukobima jedna je osoba smrtno stradala, a 43 su bile ozlijeđene.

Predsjednik gornjeg doma ruskog parlamenta Sergej Mironov zatražio je prekid diplomatskih veza s Estonijom. Ruska manjina čini 30 posto od ukupno 1,3 miliona stanovnika Estonije. Oni spomenik sovjetskom vojniku doživaljavaju kao počast Crvenoj armiji u borbi s nacistima no za većinu Estonaca je to bolno podsjećanje na 50 godina ruske okupacije. Kip je premješten na nepoznatu lokaciju i čuva ga policija.

Rusija, čiji su odnosi s Estonijom zategnuti još od estonskog stjecanja neovisnosti od nekadašnjeg SSSR-a 1991. , višekratno je prosvjedovala protiv namjere uklanjanja kipa, tvrdeći da bi to bila uvreda onima koji su se borili protiv fašizma. Rusko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je taj potez estonskih vlasti "bogohulnim i nečovječnim".