Jedinstven slučaj
21

Talijanskim naučnicima šest godina zatvora zbog nepotpune prognoze zemljotresa

SRNA
Šest italijanskih naučnika i jedan bivši vladin službenik osuđeni su danas na šest godina zatvora, jer su dali "netačne garancije" uoči zemljotresa u mjestu Aquila 2009. godine, kada je poginulo više od 300 ljudi.

Suđenje stručnjacima, koji su proglašeni krivim za ubistvo iz nehata, je jedinstven slučaj koji je zabrinuo naučne krugove.

Tužilaštvo je tokom procesa tvrdilo da je naučna analiza Komisije za rizike bila "nepotpuna, nepodobna, neadekvatna i kažnjiva", jer su se u njoj nalaze informacije koje su "banalne, beskorisne, protivrječne i zbunjujuće" i zatražilo kazne od po četiri godine zatvora za sve optužene.

Među sedam osuđenih su velika imena iz svijeta nauke u Italiji, profesor Enzo Boschi, bivši predsjednik Instituta za geofiziku i vulkanologiju, kao i profesor fizike na Univerzitetu u Genovi Claudio Eva.

Odbrana je tvrdila da nije bilo moguće predvidjeti jači zemljotres, uz napomenu da su naučnici preporučili poštovanje mjera prevencije, posebno u građevinarstvu.

Osuđenima je naređeno i da plate troškove suđenja, a u ovom trenutku nije poznato da li će se oni žaliti na presudu, prenio je BBC.

Više od 5.000 građana potpisalo je otvoreno pismo italijanskom predsjedniku Giorgiu